“Kastigulja“ Jasenke Lalović u ponedjeljak u KIC-u

344 View

Naslovnica knjige

KIC “Budo Tomović” biće domaćin promocije knjige “Kastigulja” autorke Jasenke Lalović koja će biti organizovana u ponedjeljak, 19.aprila, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 17 sati.

O knjizi će uz autorku govoriti: Tanja Vujović, autorka knjige “Ulica Slobode”, dr Draško Došljak i Vlatko Simunović. Veče će moderirati Natalija Đaletić, a odlomke će čitati glumica Dubravka Drakić.

Riječ autorke:

Sa ovim romanom, zaokružuje se moja trilogija o crnogorskim ženama, sa tom razlikom što se radnja prebacila na primorsku stranu, protežući se od Grblja, preko Paštrovića, do Spiča. Knjiga prati sudbinu četiri generacije žena u jednoj porodici, obuhvatajući period od kraja devetnaestog veka, pa sve do kapitulacije Italije u Drugom svetskom ratu. Poseban izazov u ovom romanu bilo je moj susret sa običajnim, jezičkim i kulturološkim raznolikostima gore pomenutih krajeva, koje je trebalo objediniti i uvezati u čvrstu priču. Što sam dublje zalazila u štivo, sve više sam otkrivala obilje te riznice, koja je ujedno davala odgovore na mnoga savremena pitanja, koja smo, nažalost, vremenom zanemarili i zaboravili. Možda je došlo vreme da ponovo zavirimo u tu škrinju i da se prisetimo mnogih poruka. Češće prozborenih, nego zapisanjih. Češće odživljenih, nego naučenih.“

Roman koji se čita sa poštovanjem prema štivu iznedrenom iz tradicijom nadahnute duše Paštrovke Jasenke Lalović predstavlja ponos književnosti bila ona „muška“ ili „ženska“ – svejedno je. Već od prve stranice, selićete se daleko, u divlje i u isto vreme pitome krajeve kojima tumaraju i u mraku predrasuda žive i umiru likovi okupani čistom morskom vodom, osušeni vetrom, verni ljutom kamenu zavičaja, vaspitani na mitu u kojem su muškarci junaci i glave koje se slušaju, a žene vazda čekalice i čuvarke bez prava na žalbu. Ovaj roman govori o muškarcima, iako se to ne da zapaziti odmah, valja dobro utonuti u zaplet i tek zagrebati po površini autorkine namere da ovo ne bude samo još jedna od knjiga posvećenih isključivo ženskoj patnji i žrtvovanju…” urednik Radio Beograda 202 Dejan Grujić

Kastigulja Jasenke Lalović u ponedjeljak u KIC-u
Kastigulja Jasenke Lalović u ponedjeljak u KIC-u

Jasenka Lalović je Paštrovka, odrasla uz more. Rođena 1965. godine, djetinjstvo je provela u Buljarici, Osnovnu školu “Mirko Srzentić” pohađala je u Petrovcu, nekadašnje usmjereno obrazovanje, smjer novinarstva, završava u Baru, da bi potom nastavila studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odsjeku sociologije. Jedan period svog života radila je na Radio-televiziji Srbije. Još u prvim školskim danima pokazala je interesovanje za poeziju, tako da su se njene pjesme našle u koricama Antologije jugoslovenskog dječijeg pjesništva. Sa jednakom strašću je slikala i još uvijek se nada da će jednom pronaći dovoljno vremena da u tome uživa. Poput svake primorke, zaljubljenik je u more, posebno njenu Buljaricu. Iako živi u Beogradu, njena ljeta su rezervisana za Crnu Goru i njene obale. Pisana riječ je oduvijek dio njenog života. Spletom svakojakih životnih okolnosti i na nagovor onih koji su vjerovali u ono što radi, osmjelila se da u svojim pedesetim godinama objavi prvi roman. Za manje od devet mjeseci slijedio je njegov nastavak. Odaziv čitalačke publike iz cijelog regiona bio je iznenađujući, što je danas po nju obavezujuće i podsticajno da nastavi dalje sa pisanjem. Živi i radi u Beogradu.

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen (Velika sala do 50 mjesta), a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

Besplatne ulaznice će se moći preuzeti na dan promocije od 9 do 17 sati na biletarnici KIC-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *