U žiriju Nagrade mlade publike 120 osnovaca iz Crne Gore

259 View

Djevojčice i dječaci iz Bara, Budve, Kotora, Herceg Novog, Podgorice, Nikšića i Žabljaka, od danas su dio međunarodnog žirija Nagrade mlade publike. Crnogorski osnovci, zajedno sa svojim vršnjacima iz 38 evropskih država, odlučiće koji film će osvojiti prestižnu nagradu Evropske filmske akademije, saopšteno je iz organizacije Podgorica film festivala.

Članovi i članice žirija dobili su svoj privatni nalog na EFA VOD platformi putem kojeg će tokom naredna četiri dana pogledati tri nominovana filma. U trci za najbolji film za mlade ove godine su: Pinocchio, italijanskog reditelja Matea Garonea, norveška drama The Crossing, Johane Helgeland i animirani film Wolfwalkers, u režiji Toma Mura i Rosa Stjuarta.

Tokom trajanja programa, putem internacionalnog chat kanala HELLO EUROPE, djeca iz Crne Gore će biti u prilici da upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i sa njima diskutuju o filmovima. Dok će u nedjelju 25. aprila, putem Zoom-a, moći da postave pitanja direktno rediteljima i glumcima nominovanih ostvarenja.

U žiriju Nagrade mlade publike 120 osnovaca iz Crne Gore
Foto: PFF

U okviru pratećeg programa, tinejdžeri i tinejdžerke imaće priliku da učestvuju u edukativnim radionicama koje će voditi mladi crnogorski filmski stvaraoci. Scenarista Nikola Tomić održaće radionicu Elementi priče, o produkciji će kroz radionicu Od ideje do realizacije govoriti Anja Sekulić, dok će osnove režije predstaviti Sara Stijović na radionici Uvod u pokretne slike. Crnogorske glumice: Milica Šćepanović, Maja Stojanović, Vesna Vujošević Labović i Smiljana Martinović vodiće kreativne glumačke radionice Oživljavanje lika. Kao uvod u glasanje, producentkinje Tina Kuzman i Biljana Vušović održaće radionice na kojima će se analizirati nominovani filmovi.

Nagradu mlade publike organizuju i predstavljaju Evropska filmska akademija i EFA produkcija, uz podršku Mitteldeutsche Medienförderung (MDM). Organizator programa u Crnoj Gori je NVO Podgorica film festival u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore koji je partner u u programima Evropske filmske akademije. Organizaciju događaja podržali su: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Crnogorska kinoteka, Ambasada Italije u Podgorici, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Ambasada Norveške u Beogradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *