Dodijeljene nagrade časopisa “Komuna“

275 View

Godišnja nagrada časopisa “Komuna” za dugogodišnji doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore uručena je profesoru doktoru Radovanu Radonjiću na svečanosti održanoj u Modernoj galeriji u Podgorici.

Članica žirija za dodjelu nagrada časopisa “Komuna” mr Nela Savković Vukčević, obrazlažući odluku žirija istakla je da je “profesor Radonjić jedinstvena intelektualna figura u novijoj povijesti Crne Gore. koja je dosljedno njegujući kritički odnos dala nemjerljiv doprinos ukupnoj njenoj emancipaciji, snaženju državotvorne svijesti i crnogorske nacionalne samobitnosti, njenog jezika, kulture i duha.

– Profesor Radonjić je napisao više desetina knjiga iz različitih oblasti, a tokom svih prethodnih godina postojano je insistirao na činjenici da je Crna Gora, kao društvo i država, stoljećima funkcionisala kao jasan primjer države i društva koje je dokaz da “sve veliko u istoriji nije stvorio ni etnik, ni vjernik, nego čovjek”, saopštila je između ostalog mr Savković Vukčević koja je zajedno sa akademikom Zuvdijom Hodžićem i Veliborom Čovićem sačinjavala žiri koji je donio odluku da se akademiku Radonjiću dodijeli godišnja nagrada časopisa Komun@.

Ona je takođe saopštila da je žiri takođe donio odluku da dodijeli i četiri ravnopravne specijalne plakete i to: Borislavu Cimeši, piscu i publicisti, prof.dr Sofiji Kalezić, redovnoj profesorici na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, Draganu B.Peroviću, publicisti i Šukriji Žutom Serhatliću, poznatom interpretatoru izvorne crnogorske i starogradske muzike i kompozitoru.

Akademiku Radonjiću nagradu je uručio dr Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice koji je tom prilikom rekao „da profesora Radonjića “Crna Gora poznaje kao vrhunskog intelektualca i retoričara,kao eruditu i akademika i čovjeka izuzetne stvaralačke energije i nesvakidašnje radne etike, ponosnog antifašistu i iskrenog patriotu“.

“Ne smije se nikada zaboraviti, govorio je profesor često, da je Crna Gora jedino parče evropskog tla koje ne pamti ropstvo u bilo kojoj formi. Pamtimo njegove riječi, inspiriše nas njegova prosvetiteljska misao, nadahnjuje nas njegovo slobodarstvo. Uvaženom profesoru čestitam nagradu, a prijateljima iz “Komune“ želim da uprkos brojnim izazovima još dugo nastave da koračaju svojim putem zbog sebe, svih nas i Crne Gore“, istakao je između ostalog prvi čovjek glavnog grada, dr Ivan Vuković.

Nakon što mu je gradonačelnik Ivan Vuković uručio nagradu, prof. dr Radonjić je rekao da je upravo završio knjigu posvećenu “Komuni“, koju je u elektronskoj formi predao direktoru časopisa Ameru Ramusoviću.

U svom obraćanju akademik Radonjić se zahvalio na nagradi, ističući da je veoma uzbuđen jer dobija visoko priznanje koje nije očekivao i da ga posebno raduje to što nagrada nije došla iz političkih, već iz intelektualnih krugova, budući da on nikada „nije bio ničiji, do svoj“.

– Nemam riječi kojima mogu izraziti i zadovoljstvo i zahvalnost onima koji su procijenili da me ovako lijepo, u ovim danima, nagrade. Što se mene tiče, obećavam da ću ovo pamtiti dok sam živ. Mislio sam da sam svoju posljednju, 62. knjigu, napisao prošle godine, ali me dobitak ove nagrade natjerao da prekršim obećanje dato sebi i da počnem da radim na još jednoj knjizi pod nazivom” “Izgubljena orijentacija II“, koju sam upravo završio i nju sam posvetio časopisu “Komuna“, rekao je Radonjić.

Foto: Komuna
Foto: Komuna

-Učinio sam to ne samo iz zahvalnosti što sam dobio zaiasta prestižnu nagradu Komune za životno djelo, već i zbog zahvalnosti što sam čitajući taj časopis, iz Komune dosta naučio i na osnovu nje, velikim dijelom formiram svoju, ako to smijem reći, naučničku ličnost“, rekao je akademik Radonjić.

On je takođe istakao da je tu novu knjigu pisao na temelju tekstova koji su objavljeni, a predstavljali su kritiku i prognozu kako će završiti Crna Gora.

“Uz te tekstove dao sam i dva za koja sam računao da će biti od koristi čitaocima koji su neupućeni u tu materiju, od kojih se jedan odnosi na predmodernu organizaciju crnogorskog društva i države, a drugi na fenomen crkve, da bi mi znali što je ona, što je njen posao i zašto ona čini ovo što čini – kazao je Radonjić, naglašavajući da je otpor jedini odgovor na današnju aktuelnu društveno-političku situaciju.

Direktor “Komune“ Amer Ramusović kazao je da se ove godine navršava tačno decenija postojanja od kako se “Komuna“ pojavila na medijskom nebu Crne Gore i da je poslije deset godina kvartalnog izlaženja kada je nedavno štampan poseban tematski broj posvećen crnogorskim vodama, Komuna do sada ispisala ukupno do sada 1.116 strana sa oko 250 uglednih autora, objavila više od 1.200 nasova koj su ilustrovani sa preko 3.500 fotografija kazao je između ostalog Ramusović, dodajući: da baš u godini jubileja njeno dalje štampanje zbog nedostatka finansijskih sredstava može doći u pitanje.

Zato smatramo da Komuna zaslužuje da ima mnogo bolji i sigurniji -institucionalni položaj u društvu, da bude trajno valorizovana u sjećanjima naših pokolenja kao ovovremeni damar, kao hronika jedne nostalgije i kolektivne memorije, kao raskošan vez emocija, sa snagom iskrene potrage, neomeđeni od bilo koga ili bilo čega, da bi ostali raskošno svjedočanstvo vrednovanja vjekovnog trajanja vitalnih obrazaca naše naslijeđene patrijarhalne otmenosti, njenog autoriteta i mjere ljudske mudrosti, rekao je on.

U okviru svečanosti prikazan je i film o akademiku Radonjiću a u muzičkom dijelu programa učestvovala je violinistkinja Mirka Šćepanović, dok je moderator večeri bio Dragan Mitov Đurović, a svečanost je održana uz poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *