Vodovodu se duguje 6 miliona eura

 Vodovodu se duguje 6 miliona eura

Foto: Shutterstock

Preduzeće Vodovod i kanalizacija po osnovu utrošene vode potražuje 6.437.892 eura. Od toga iznosa, kako je za Dan saopštila Nataša Novaković, portparol Vodovoda, fizička lica duguju 5.444.945, a pravna lica 992.946 eura.

Odjeljenje za prinudnu naplatu preduzeća je prošle godine pokrenulo 737 postupka prinudne naplate putem instituta javnog izvršitelja, čime je prekinulo zastaru potraživanja u iznosu od oko 600.000 eura. Javni izvršitelji su poslednja mjera koju Vodovod sprovodi kako bi naplatio dugovanja. Tek kad imamo duži period neplaćanja vode dolazimo u situaciju da se naplatimo preko javnih izvršitelja”, saopštila je Novaković.

Novaković je navela da su zbog krize koja je nastala uslijed pandemije korona virusa privremeno obustavilo isključenje korisnika sa vodovodne mreže.

“Ukoliko korisnici imaju dug za utrošenu vodu mogu iskoristiti pravo potpisivanja reprograma i platiti dug u više mjesečnih rata, uz obavezu plaćanja tekućeg računa. Podsjećamo da građani putem sajta onlajn mogu platiti račune za utrošenu vodu, fizička i pravna lica mogu provjeriti račun, ali i reklamirati ga, prijaviti stanje na vodomjeru, a putem mejla mogu dobiti i račun za utrošenu vodu”, navela je Novaković.

Preduzeće je od ovog mjeseca počelo da izdaje nove račune za utrošenu vodu koji su obračunati po novom cjenovniku koji je stupio na snagu 1. januara.

Novi cjenovnik uključuje fiksni i varijabilni dio cijene.

Iz preduzeća suranije saopštili da će uvođenje fiksnog dijela cijene usluge, kao i vrste usluge koja se pruža korisnicima i količine potrošnje, zavisiti povećanje odnosno smanjenje mjesečnih računa.

“Prema našim procjenama, računi za fizička lica, koja koriste samo uslugu vodosnabdijevanja, će biti manji ili će ostati na istom nivou, dok fizička lica koja pored usluge vodosnabdijevanja koriste i usluge prikupljanja odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, imaće neznatno uvećan račun. Što se tiče računa za pravna lica sa sigurnošću možemo reći da će biti smanjeni”, saopšteno je ranije iz Vodovoda.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja