Uspješna modna priča jedne arhitektice: Jovanini šeširi osvajaju ljubiteljke unikatnih aksesoara (FOTO)

 Uspješna modna priča jedne arhitektice: Jovanini šeširi osvajaju ljubiteljke unikatnih aksesoara (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Jovana Ivanović, arhitektica iz Kotora, kreira svoju uspješnu modnu priču. Sa namjerom da ispolji kreativnost i svim ljubiteljima unikatnog stila pokloni nešto jedinstveno, odlučila se na dizajn šešira. „Le réve chic” osvajaju dame širom Crne Gore i regiona, a ova kreativna mama čija je pokretačka snaga prvenstveno ljubav, tu se nije zaustavila. Uporedo sa dizajnom šešira stvara i torbe od palminog lišća, vjerujući da će jednoga dana imati i svoju radnju gdje će ugostiti sve ljubitelje njenih modela.

U razgovoru za FOS Jovana je govorila o dizajnerskim počecima, inspiraciji, zainteresovanosti za njene modele, ali i svemu onome što je potrebno kako bi se stvorio jedan dobar i prije svega nosiv proizvod.

„Tokom studija sam se bavila prodajom preko Instagrama, i sticanjem tog iskustva shvatila sam da ne želim da se bavim prodajom tuđeg brenda već da osnujem svoj. Nakon toga sam došla na ideju dizajniranja šešira, kao modnog aksesoara koji nose hrabre djevojke i žene. Zanimljivo je da jako dugo nisam imala hrabrosti da i sama posjedujem taj aseksoar, međutim moja želja je bila jaka te je dug proces realizacije uslijedio“, počinje Jovana priču za FOS.

Foto: Privatna arhiva

Za realizaciju ove ideje trebalo joj je dosta vremena i strpljenja a ponajviše, kaže, čekanja onog „pravog trenutka“, koji je nastupio tačno prije godinu. Sada sagovornica FOS-a ponosno broji svoj 100. prodati šešir.

Kada je u pitanju dizajn pomenutog modnog dodatka, inspiracije ne fali. Sa druge strane, u procesu same izrade proizvoda, na scenu stupa još nekoliko saradnika.

„Zanat nažalost ne znam, i tu je momenat kada imam potpunu pomoć da svoje dizajnerske nacrte sprovedem u stvarnost tj. opipljiv proizvod. Ono što jeste moje ruke djelo je zapravo, da kažem ’final touch’, a to je klijentov odabir detalja i trake koji će da krasi šešir koji ja ušivam. Svoje saradnike pažljivo biram, i nakon duge istrage zaista nisam imala prilike da upoznam nekog ko radi ovaj zanat u Crnoj Gori i ko bi me istom naučio“, cijeni sagovornica FOS-a i dodaje:

„Izazovno jeste, kao neko ko je relativno početnik, uvjek imam ideje koje zahtjevaju veliku odgovornost i znanje za realizaciju, zapravo kao i svaki arhitekta maštam o velikim i jedinstvenim projektima dok me znanje inženjera ne vrati u realnost. Ali kao neko ko duboko vjeruje u svoje snove, vjerujem da ću zacrtano i ostvariti.“

Foto: Privatna arhiva

Kada je dizajniranje u pitanju smatra da ne može da stvori nešto što već nije postojalo, ali svakako može da ostavi svoj prepoznatljivi pečat zbog kojeg će, vjeruje, dame rado birati baš njene šešire. Zato se trudi da joj pored dobrog dizajna, na prvom mjestu bude i odabir najkvalitetnijih materijala.

„Materijali zaista igraju veliku ulogu kod svakog proizvoda isto kao i materijalizacija u arhitekturi. Od njih zavisi kvalitet, izgled i to je način na koji svaki proizvod bira svog klijenta i obrnuto. Ono što je moj izbor su prirodni materijali koliko god mogućnosti dopuštaju. Sušeno lišće palme, slama, reciklirani papir i vuna su materijali od kojih su sačinjeni moji proizvodi kada je sastav u pitanju, ali pravljeni su iz ljubavi.“

Jovana je neko ko voli da nalet inspiracije odmah pretvori u opipljiv proizvod, iako je nekada je od same ideje do realizacije potrebno dosta vremena.

„Saradnici su daleko od mene, zbog toga do savršenog proizvoda je gotovo teško doći. Slika u ovom slučaju ne govori 1000 riječi, već osjećaj proizvoda u rukama. To je ono što je mana kada je vrijeme stvaranja u pitanju. I ono što bih voljela jeste da ostvarim saradnju prozivodnje sa ljudima koji govore naš jezik, što bi po istragama koje sam voila do skoro, uvećalo cijenu proizvoda znatno“, kaže sagovornica FOS-a dodjući da je do sada najviše inspiracije imala kada je u pitanju izrada ljetnjih modela šešira, na što je naročito podstakao boravak u Santoriniju prije nekoliko godina.

Foto: Privatna arhiva

„I tako je dan danas, inspiracija mi je primorje, divlja ljepota prirode koju moja država posjeduje. Otud vedre boje, i svih šest modela. Što sa zimskom kolekcijom ove godine nije slučaj, ali za iduću već imam osnove za realizaciju. Zamišljam i smatram da djevojke koje nose ’Le rève chic’ šešire sebe vide kao jake žene koje su dovoljno hrabre da kombinuju i uklapaju. Smatram da je šešir sam po sebi upečatljiv still i ekspresija ličnog karaktera a samim tim svaka žena je unikat noseći ovaj aksesoar.“

Ne krije da je ovo posao koji se radi srcem. Zato je, kada je tek krenula u realizaciju ideje, obeshrabrujuće brojke u vezi interesovanja nisu odvratile od modnog nauma. Marljivo stvara vjerujući u svoju priču i nastojeći da radom podstakne kupce da što više uživaju u ovom modnom detalju.

„Ljubav i vjeru u ono što radim su spazile divne žene Milica Plamenac i Žana Savićević kojima se zahvaljujem ovom prilikom što su postale moje saradnice i žene koje mi ulivaju pouzdanje i vjetar u leđa. One su mi i dale priliku da me mnogo ljudi primjeti“, priča nam Jovana dodajući da se pored šešira upustila u još jednu dizajnersku avanturu.

Naime, prošlog ljeta je sve ljubitelje unikatnog obradovala i ručno rađenim torbama od palminog lišća, a koje je upotpunila monogramima u željenoj boji.

„Za ovo ljeto su uveliko u pripremi novi modeli kao i igranje sa novim materijalima“, kaže nam Jovana ne krijući da će, kada dobije odgovor publike na novu kolekciju, početi da razmišlja i o sopstvenoj radnji.

„Ali s’obzirom da sam uplovila u svijet arhitekture koja je moj životni poziv i tek započela svoju karijeru u tom dometu, vjerujem da će otvaranje radnje da pričeka svoj red“, navodi ona.

A dok vrata sopstvenog izložbenog i prodajnog prostora ne otvori prvim kupcima, svi zainteresovani modele mogu pogledati putem Instagram profila Le rève chic kao i u pojedinim suvenirnicama.

„Model po imenu ‘Zoe’ je dostupan u suvenirnici ’Avangardia’ koja se nalazi u Starom Gradu u Kotoru. Ovaj model zahtjeva personalizaciju ali je dostupan za odabir boje i samu probu u radnji. Moram priznati da planiram nove proizvode, međutim, nisam još uvjek naišla na saradnike koji će moju ideju u potpunosti sprovestI u djelo, ali zar nije svojstveno dizajneru da ima ideje“, zaključuje naša kreativna sagovornica za kraj razgovora za FOS.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još