Trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu protiv covida

 Trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu protiv covida

Foto: Pixabay

Institut za javno zdravlje, vodeći se preporukama svjetskih i evropskih organizacija, savjetuje da trudnicama treba ponuditi vakcinu protiv bolesti kovid-19, istovremeno kada i osobama iste dobi ili rizične grupe, piše Dan.

U Crnoj Gori je juče 3.156 građana primilo prvu dozu vakcine, a 477 drugu. Od početka imunizacije prvu dozu vakcine je primilo 103.700 građana, a revakcinisano ih je 33.559.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Marija Božović navela je da trudnice prvobitno nijesu bile uključene u klinička ispitivanja dosad dostupnih vakcina, što znači da su znanja o uticaju vakcine protiv virusa korona na trudne žene trenutno ograničena i da se ne može jasno zauzeti naučni stav po tom pitanju.

“Međutim, u SAD je vakcinisano oko 90 hiljada trudnica, uglavnom vakcinama “fajzer” i “moderna” i nijesu utvrđeni bezbjednosni problemi. Osim toga, preliminarni podaci studije iz SAD, u koju je uključeno više od 30 hiljada trudnica, a koja prati sigurnost i bezbjednost i PHK vakcina u trudnoći, to za sada i potvrđuju”, pojasnila je Božovićeva.

Prema njenim riječima, zasad se čini da trudnice prijavljuju iste neželjene efekte vakcine kao i ostali primaoci, a nijesu zabilježeni pobačaji, prijevremeni porođaji ili mrtvorođenja dokazano povezani sa vakcinama.

“Neophodna su dalja istraživanja i longitudinalna praćenja koja bi uključila više praćenje trudnica vakcinisanih u ranijoj trudnoći (prvom i drugom trimestru) i ishodima trudnoće i novorođenim bebama. Iako je ukupni rizik od bolesti kovid-19 kod trudnica i njihovih beba nizak, određeni broj žena može u kasnoj fazi trudnoće imati ozbiljnu kliničku sliku i zahtijevati bolničko liječenje”, rekla je Božović.

Prema njenim riječima trudnice zaražene kovidom-19 imaju veći rizik od prijema u intenzivnu njegu od žena iste dobi koje nijesu trudne, a uočeno je i da je vjerovatnoća prijevremenog porođaja dva do tri puta veća.

“Trudnice sa hroničnim oboljenjima imaju veći rizik od ozbiljnih komplikacija uzrokovanih kovidom-19. Ispitivanja kod trudnica u vezi sa vakcinacijom su u toku, ali već dostupni podaci govore u prilog tome da su vakcine protiv kovida-19 bezbjedne za trudnice. Na trudnicama je da u razgovoru sa svojim ljekarom izaberu da li će se vakcinisati protiv SARS-CoV2. Vakcinacija znači prevenciju težeg oblika oboljenja, hospitalizacije i u krajnjem smrtnog ishoda”, pojasnila je Božovićeva za Kovid.odgovor.

Govoreći o dojenju i vakcinaciji protiv kovida-19, Božovićeva je saopštila da su prednosti dojenja dobro poznate.

“Institut za javno zdravlje preporučuje da se vakcine mogu primiti tokom dojenja. To je u skladu s preporukama CDC-a i Svjetske zdravstvene organizacije”, zaključuje Božovićeva.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još