Kluge u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

 Kluge u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Foto: Alberto Pizzeli/AFP/ Getty Image

Regonalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge boraviće danas i sjutra u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da je posjeta, prilika za politički i ekspertski dijalog o odgovoru na COVID, kao monumentalnom zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom izazovu.

„To je prilika i za dijalog o potrebi redefinisanja prioriteta sektorskih politika, boljem pozicioniranju zdravlja na političkoj i razvojnoj agendi, kao snažne determinante ekonomskog razvoja i socijalne kohezije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se tokom boravka u Crnoj Gori, Kluge razgovarati sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

Kluge će, kako je saopšteno, razgovarati sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović i predstavnicima Ministarstva zdravlja, uključujući i rukovodioce Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra Crne Gore.

Iz Ministarstva su rekli da će teme sastanka biti odgovor na COVID 19, Program rada SZO za Evropu, kao osnov izrade nove zdravstvene politike u Crnoj Gori, ulaganje u zdravstvenu sigurnost i definisanje okvira saradnje za uspostavljanje Kriznig centra (EOC).

„Kao i unapređivanje zaštite od finansijskog rizika prilikom korišćenja zdravstvenih usluga, jačanje primarne zdravstvene zaštite kao okosnice univerzalne zdravstvene zaštite“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da će biti organizovan i sastanak sa Skupštinskim odborom za zdravstvo, rad i socijalnu politiku, obilazak COVID centra Doma zdravlja Podgorica na Starom Aerodromu i punkta za vakcinaciju u Muzičkom centru u Glavnom gradu.

Navodi se da će se drugog dana posjete Kluge sastati sa dekanom Medicinskog fakulteta Miodragom Radunovićem.

„Nakon toga će održati predavanje za predstavnike akademske zajednice, u kojem će predstaviti program rada SZO za Evropu, sa posebnim osvrtom na ulaganje u zdravlje, inovacije i znanje- put održivog oporavka“, rekli su iz Ministarstva zdravlja.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još