Preminuo Dušan Duda Ivković

 Preminuo Dušan Duda Ivković

Sport klub

Legendarni košarkaški trener Dušan Ivković je preminuo danas u 78. godini.

“U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posljedica vode u plućima i herpesa”, rekao je predsjednik beogradskog Radničkog Goran Kalinić za Sport Klub.

Dušan Ivković rođen u Beogradu 29. oktobra 1943.

Bio je jedan od najuspješnijih evropskih trenera svih vremena, svakako najjuspešniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na šampionatima Evrope na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995.

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je za to vrijeme srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svjetskom prvenstvu 2010.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine.

Vodio je i Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno sredbro, jedno svetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Na klupskom nivou osvajao je Evroligu (dva puta), Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup takmičenja.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još