„Plavi“ izgubili od Mege

 „Plavi“ izgubili od Mege

Foto: ABA liga

Poraz Budućnost Volija od Mege 78:72, prvi u ABA ligi ove sezone, trasiran je na početku 6. minuta kada je centar Vili Rid potpuno nepotrebno šakom udario Filipa Petruševa i dobio isključujuću ličnu grešku. Ali ,,plavi“ nikako poraz ne smiju da svedu na taj jedan detalj; potpuno je zaslužen i bitna lekcija, prenosi Pobjeda.

Ekipa Petra Mijovića se ove sezone najviše mučila protiv ekipa koje insistiraju na realizaciji u ranoj fazi napada i tranziciji (Unikaha, Mega, Mornar). U ovom meču imala je šansu za preokret iako je gubila sa 20 poena razlike na početku treće dionice. U toj ključnoj fazi, krajem treće četvrtine, previše je forsirala šuteve, uglavnom preko Džastina Kobsa. Dugo se tražila dobitna kombinacija pod obručem (Edžim i Zoran Nikolić), a pojačanje Amadeo Dela Vale igrao je loše na dvojci.

,,Plavi“ nijesu uspjeli da uvedu meč u neizvjesnu završnicu, ponovo su vrlo loše šutirali trojke. Na nešto lošijem realizatorskom skoru Nikoli Ivanoviću nema se što zamjeriti – pored 12 poena (13-3 iz igre) imao je deset asistencija, šest skokova i tri ukradene lopte, uz Edžima bio lider tima. Za pobjedu u derbiju je ipak bilo potrebno više, bolji učinci Dela Valea, Apića, Mitrovića, Danila Nikolića. Uz lekciju, da se momenti poput nepotrebne nervoze Rida nikako ne smiju dešavati.

Od starta u problemu

,,Plavi“ su se našli u problemu i prije isključujuće, nepotrebne lične greške Vilija Rida na početku 6. minuta. U uvodni deficit 8:2 nakon 2:20 minuta ušla je ciljano visočija, ali meka petorka sa Dela Valeom na ,,dvojci“. Odmah se vidjelo koliko u meču ovakvog tempa fali Petar Popović u rotaciji. Taj uvodni nalet Mege ,,presječen“ je nakon druge lične greške Smita. Ključnom momentu u uvodnom dijelu, koji je Podgoričane ličio startnog centra Rida, prethodile su dvije nepotrebne izgubljene lopte. A domaćin je za samo nešto više od tri minuta servirao seriju 17:2 – za pretjerano visoku prednost 27:12 na kraju 8. minuta. Ulazak Nikole Ivanovića, na početku 6. minuta, je kasnio – prvoj ofanzivnoj opciji ,,plavih“ trebalo je vremena da uhvati frenetičan ritam meča. ,,Četvorka“ Filip Petrušev je već tada imao devet poena i pet skokova…

Faul drugog centra Apića u 13. minutu bio je neopravdan; klupa podgoričkog tima reagovala je burno i dosuđena je lična greška. Takav detalj je sputao tim u momentu kada je juren jednocifren deficit. Nakon izgubljene lopte Žugića, prvi strijelac lige i NBA nada Petrušev uhvatio je lak ofanzivan skok i položio za 36:20. Nakon samo dva i po minuta dionice Mijović je tražio tajm-aut. Da li je Zoran Nikolić tada mogao biti bolje rješenje umjesto Apića na ,,petici“ pitanje je – tek, Petrušev je za svega 12 minuta na parketu imao 14 poena i devet skokova…

Nadu ,,plavih“ da će sa manjim deficitom otići na odmor presjekle su trojke Simonovića i Tepića (na samom kraju dionice) za 46:28. Do tada su Džastin Kobs i Nikola Ivanović svedeni na po šest poena; ekipa je imala pet skokova manje u odbrani, samo šest asistencija, osam poena manje u reketu – i šut za tri 6-0. Ukupan šut iz igre – svega na 25 procenta…

Propuštena šansa

Mijovićev tim je šest minuta držao Megu bez koša u uvodnom dijelu treće dionice – i mogao i do ubjedljivije serije 13:0 za povratak u igru do 26. minuta (48:41). U toj fazi meča Kobs je tri puta forsirao i promašivao – a Melvin Edžim igrao izuzetno (koš pod faulom Simonovića, trojka preko ruke, realizacija iz posta). U paru sa Zoranom Nikolićem je bio pun pogodak. Na sedam poena deficita Budućnost Voli je promašivala četiri napada zaredom. Kada je Edžim položio za 52:47 Kanađanin je imao već 17 poena (11-7 iz igre). Totalni preokret (60:49, trojka Cerovine uz zvuk sirene iz teške situacije) je izostao u trećoj dionici, jer Podgoričani nijesu imali još neku raspoloženu šutersku opciju osim Edžima. U posljednjem napadu, Kobs je pod košem izgubio loptu.

Nove trojke, Cerovine i Mišovića (66:53 u 33. minutu) bile su loše branjene, za ekipu koja je sve više srljala u oba pravca, svjesna da je ispustila momentum za potpuni obrt. Banalan promašaj Dela Valea prilikom nebranjenog polaganja, u 35. minutu, bilo ja propuštena prilika za jednocifren deficit. U ovako teškim mečevima potreban je fokusiraniji i spremniji italijanski bek… Šteta što ekipa nije na pravi način iskoristila odličnu odbranu na Simonoviću i Petruševu tokom cijelog drugog poluvremena. Nedostajalo je sreće, protivnik je vezao nekoliko teških i dobro branjenih šuteva za tri u završnici; ipak, poraz je potpuno zaslužen.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja