Finale prvog esport događaja u Crnoj Gori

 Finale prvog esport događaja u Crnoj Gori

Foto: SESCG

Prvi esport događaj u Crnoj Gori, regionalni “counter strike global offensive” (CS GO) turnir “Kod.io Adria Gaming Tour”, ulazi u završnicu. Tokom naredna dva dana biće održano finale u dvije grupe – “loser bracket” i “winner bracket” čiji će se pobjednici nadmetati 17. decembra u grand finalu najvećeg regionalnog esport turnira.

“Kod.io Adria Gaming Tour” je najveći CS GO turnir u Adria regiji na kojem je prijavljeno učešće 155 ekipa sa 967 igrača iz Slovenije, Hrvatske, Bosne I Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Sjeverene Makedonije I Albanije. U organizaciji Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) i partnera iz regiona, turnir je počeo 21. novembra. Prva faza turnira je trajala deset dana i bila je podijeljena u 31 grupu od po pet timova. Po dva najbolja su prošla u mini play off fazu. Pobjednik svakog mini play off-a  prošao je direktno u play off, odnosno top 16 ovog turnira. Play off top 16 traje do sjutra i svaki dan se prenosi uzivo na zvaničnim kanalima Saveza elektronskih sportova Crne Gore.

U polufinalu “winner bracket” sastaju se prvak BiH, ekipa “DeepFear” i “Psychoactive”, jedna od najboljih ekipa iz Srbije.

U polufinalu “loser bracket” sastaju se “MID5” iz Srbije i “Gamers1337”, mješovita ekipa bosanskohercegovačkih i hrvatskih igrača. Ova ekipa je favorit za osvajanje šampionske titule. “Gamers 1337” su drugoplasirani u BiH i prvaci hrvatske lige. Osvojili su drugo mjesto na CEE turiniru koji je Esub organizovala za JI Evropu, u konkurenciji 860 ekipa iz 32 svjetske države svijeta.

-Sve ovo govori da je “Kod.io Adria Gaming Tour” je najveći “kanter strajk” turinir u Adria regiji, po broju ekipa i najznačajniji kada je u vidu kvalitet događaja i prijavljenih timova. U finalu će se najvjerovatnije sastati prvaci BiH. Plej-of faza kao i grand finale moguće je pratiti na našim zvaničnim kanalima. Odmah nakon završetka turnira očekuju nas dvije velike konferencije o esportu i gejmingu, uz učešće renomiranih svjetskigh autoriteta iz ove oblasti, najavio je Filip Šoć, u ime SESCG.

Crnogorska ekipa “Perspektiva” je zauzela sedmo mjesto. Iz Crne Gore je bilo prijavljeno 28 ekipa u kojima su svih pet igrača bili državljani CG i osam ekipa u kojima koji su bila po bar dva igrača iz Crne Gore. U play off su se plasirale tri naše ekipe od kojih je najbolje plasirana “Perspektiva”.

Poslije turnira zasigurno će se znati koja je najbolja ekipa u Adria regiji, jer je “Kod.io Adria Gaming Tour”  najveći po broju učesnika i najkvalitetniji po rejtingu ekipa. Nagradni fond turnira je 1000 eura. Prvo mjesto osvaja 500, drugo 200, mvp 100 eura, najbolji meč 100 a dva najkativnija gledaoca na našim kanalima će biti nagrađena sa po 50e eura.

-Kroz Savez i ovaj turnir postavili smo Crnu Goru u središte velikih regionalnih dešavanja kada su u pitanju elektronski sportovi. Turnir je istovremeno i najava osnivanja Adria Esports Asocijacije (AESA) i lige CSGO Adria, u čemu i mi učestvujemo, dodao je Šoć.

SESCG je već član najvećih svjetskih federacija u gejming industriji – IESF i GEF i učestvovaće u njihovim predstojećim konferencijama. 

Savez je nedavno uspostavio saradnju sa RTCG, koja svake večeri, od pola časa iza ponoći do šest izjutra emituje gejming program, crnogorske strimere koji igraju simulacije fudbala i slično.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja