„Samo Bog pomogao da se ne ponovi Bioče iz 2006.“

 „Samo Bog pomogao da se ne ponovi Bioče iz 2006.“

Foto: FOS Media – arhiva

NVO „Vozom kroz Crnu Goru“, pisali su premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru za kapitalne investicije Mladenu Bojaniću upozoravajući da se krajem aprila desio incident na željeznici u sekciji Bratonožića i da se pukim slučajem nije ponovila nesreća na Bioču iz januara 2006. godine.

Kako ističu u pismu, 23. aprila, voz 6103 (isti broj nosio je i voz koji je 23 .januara 2006. iskliznuo iz šina) otpremljen je iz ukrsnice Bratonožići u 11 sati i 31 minut, a poslije nepun minut vožnje do neutralne sekcije Bratonožići i pokušaja uključenja glavnog prekidača, mašinovođa je ustanovio da nema napona.

„Umjesto da zavede brzo kočenje, zaustavi voz i preduzme sve neophodne mjere da zaštiti voz od samopokretanja (kako je regulisano željezničkim propisima), mašinovođa je pustio voz da ide dalje i tim postupkom ugrozio živote putnika, pomoćnika mašinovođe, vozopratnog osoblja, kao i pružnih radnika koji su izvodili radove na dijelu pruge između Bioča i Bratonožića, zbog kojih je pruga bila zatvorena za elektro-vuču. Samo Bog je pomogao da masinovođa voz zaustavi u ukrsnici Bioče i da ne nastavi nekontrolisanu vožnju kao u slučaju iz 2006. godine“, napominju u ovoj NVO.

O svemu navedenom, kako tvrde, odgovorni iz ŽPCG do 28. aprila 2021. godine nijesu preduzeli nijednu radnju u rasvetljavanju incidenta (ili barem ne zvanično), iako su bili obavezni po Pravilniku i Uputstvu o postupcima za slučaj vanrednog događaja.

„Naprotiv, 23.aprila Odbor direktora je od 15 časova do kasno u noć, vodio međusobnu raspravu i svađu oko rasporeda kadrova u menadžmentu preduzeća. Ministre, ili smijenite kadrove u ministarstvu zadužene za željeznicu ili podnesite ostavku. Ovo što se radi nije profesionalan rad, već improvizacija. Ubrzo ćemo obavijestiti javnost o nekoliko incidenata koje su se desili na željeznici od dolaska novog menadžmenta, a koje su mogle imati katastrofalne posljedice, pa nek se javnost sama uvjeri kakve smo profesionalce dobili na odgovornim mjestima u željeznici“, zaključuje se u pismu NVO “Vozom kroz Crnu Goru”.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još