Premijera „Đokonde“ 26. februara

 Premijera „Đokonde“ 26. februara

Foto: CNP

Predstava „Đokonda“, po drami „Žena koja se igra“ Viktora Lodata, u režiji Dušanke Belade, biće premijerno izvedena na sceni Studio u Crnogorskom narodnom pozorištu u petak 26. februara u 16 sati.

Kako ističu u CNP-u, pored režije Dušanka Belada potpisuje i adaptaciju, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, lektorka Jelena Šušanj, izvršne producentkinje Janja Ražnjatović i Jelena Milošević.

U predstavi igraju: Zoran Vujović, Slavko Kalezić, Branka Otašević, Slobodan Marunović i Nebojša Šofranac – glasovi iz off-a, Hana Jovićević i Pavle Bogićević.

Kako podsjećaju, Viktor Lodato je američki dramski pisac i romanopisac. Roman „Matilda Savič“, za koji je dobio nagradu američkog PEN-a, proglašen je „selindžerskim čudom prvog romana“, a Christian Science Monitor, Booklist i The Globe and Mail proglasili su ga najboljom knjigom godine.

„‘Žena koja se igra’ je drama zasnovana na čudnom istorijskom incidentu iz 1911. godine. Italijanski slikar sa prebivalištem u Francuskoj krade ‘Mona Lizu’ iz muzeja Luvr, a zatim živi sa slikom dvije i po godine u pariškom potkrovlju. Kroz seriju monologa, predstava zamišlja život Vinćenca Peruđe, kradljivca Đokonde, od godina provedenih u potkrovlju do njegovog kasnijeg života u Italiji. Pored glavnog junaka, radnju ovog komada upotpunjuju i likovi čije se sastav kreće od italijanskog monaha iz 15. vijeka do francuskog modernog umjetnika Marsela Dišana“, navodi se u saopštenju CNP-a.

Reprizna izvođenja predstave zakazana su za 1, 2, 4, 5, 8. i 9. mart na sceni Studio u 16 sati.

Predstava će biti izvedena u skladu sa aktuelnim mjerama Instituta za javno zdravlje, koje, između ostalog, predviđaju ograničen broj posjetilaca, mjerenje temperature i dezinfekciju prilikom ulaska u pozorište, kao i obavezno nošenje maski.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja