Priznanje za Podgoričanku i „Fisliđen mi se ne nija“: Tradicija se može njegovati na mnogo različitih načina (VIDEO)

 Priznanje za Podgoričanku i „Fisliđen mi se ne nija“: Tradicija se može njegovati na mnogo različitih načina (VIDEO)

Foto: Ešref Džanefendić

Podgoričanka Milica Milović, nakon brojnih muzičkih projekata poput onog „Crnogorska poezija u novom ruhu“ podržanog od strane Ministarstva kulture, nastavlja da niže uspjehe. Prije nekoliko dana vratila se sa regionalnog festivala belkanskog melosa „World Music Fest Zeman“ gdje je pjesmom „Fisliđan mi se ne nija“ oduševila žiri i osvojila drugo mjesto. U razgovoru za FOS mlada muzičarka prenosi utiske sa festivala.

VIDEO:

“Za ovaj festival sam sasvim slučajno saznala. Trebalo je prijaviti video snimak izveođenja pjesme iz žanra etno muzike. Pošto sam relativno skoro komponovala muziku na tekst narodne podgoričke pjesme “Fisliđen mi se ne nija“, odlučila sam se sa njom i prijavim. Na osnovu onlajn prijava, žiri je odabrao finaliste koji će se takmičiti uživo. Zbog aktuelne situacije, očekivano je i da samo takmičenje bude urađeno tako, ali srećom uspjeli smo da se okupimo i, bez prisustva publike, snimimo nastupe za finale”, kaže Milica u razgovoru za FOS.

Foto: Ešref Džanefendić

Malo je reći, navodi, da je oduševljena kako Novim Pazarom gdje je festival održan tako i ljudima i organizatorima ovog događaja.

“Sve nam je bilo obezbijeđeno, a od nas se očekivalo da što bolje izvedemo pjesme koje smo prijavili. Moja pjesma je imala tu specifičnost da je djelimično autorska i da je rađena u akapela maniru, pa je Kenan Mačković, jedan od glavnih organizatora i članova žirija, napravio aranžman za harmoniku, klarinet i violinu. To je pjesmi dalo novi život i zbog toga sam veoma srećna.”

“Fisliđen mi se ne nija” je stara zaboravljena podgorička pjesma koja je bila i dio Miličinog projekta “Crnogorska poezija u novom ruhu” na kome je radila prije nekoliko mjeseci.

“Najveći izazov je bio upravo taj što je trebalo napraviti muziku koja će asocirati na vrijeme njenog nastanka, ali je i prilagoditi današnjici. Tekst je bio više nego inspirativan, a sačuvan je u knjizi ‘Hronike’, čuvenog podgoričkog hroničara Ilije Zlatičanina. Na ovom festivalu sam je prvi put javno izvela, pa je doživljaj bio zaista poseban i, vjerujem, neponovljiv”, navodi sagovornica FOS-a.

Foto: Ešref Džanefendić

Na pjesmu joj je, priznaje, ukazao rođak koji se bavi proučavanjem naše kulture i koji joj je predložio da je obradi u sklopu pomenutog projekta.

„Taj predlog je, nadam se, ostvario svoj cilj. Lično za mene jeste, a nadam se da će se ova pjesma tako i sačuvati od zaborava.“

Kada je odlučila da se prijavi za ovaj regionalni festival, nagradu nije očekivala niti joj je ista bila motiv.

“Važno mi je bilo da sam dobila priliku da je negdje izvedem, i još u drugačijem i, po mom mišljenju, divnom aranžmanu. Nagrada me je svakako obradovala, ali i da nisam ništa osvojila, opet nosim mnogo lijepih uspomena sa festivala. Upoznala sam divne ljude i vrsne muzičare i, moram dodati, prave profesionalce. Nadam se da će se i kod nas ovakva ideja nekad ostvariti, jer se tradicija može njegovati na mnogo različitih načina“, kaže Milica u razgovoru za FOS.

Milica je neko ko se, kako navodi, ne ograničava žarovski kada je muzika u pitanju. Zato bez poteškoće izvodi i etno melos.

Foto: Ešref Džanefendić

“Oduvijek su mi ljudi govorili da imam nešto u glasu što ih asocira na ‘etno’ prizvuk. Lično se ne ograničavam žanrovski, već se izražavam muzički u skladu sa emocijom koju želim da prenesem. Bila sam član folklornog ansambla ‘Željezničar’ kao dijete, a otac mi je često puštao da slušam crnogorske guslare. Mislim da se dosta umjetnika u nekom dijelu stvaralaštva okreće tradiciji. To je dio svakog od nas i gdje god da smo u svijetu, u srcu uvijek pripadamo svojoj domovini. Ni ja ne bježim od toga, već se time ponosim”, priča sagovornica FOS-a.

Svaki uspjeh je, navodi, važan a svako priznanje joj daje snagu i inspiraciju da radi još više i bolje.

„Ovaj period je težak za život uopšte, pa i za umjetnost, ali ne planiram da odustanem. Radiću, pa će se , nadam se i neka vrata otvoriti“, kaže ova mlada muzičarka.

Nakon festivala ima još mnogo toga u planu a za početak su prioriteti potraga za poslom i rad na autorskoj muzici koju će, vjeruje, brzo objediniti u svoj album prvijenac.

Podsjećamo, Milović je završila master studije na smjeru mediji i muzika, radila je u muzičkim školama ali i učestvovala na brojnim festivalima. Svira i nekoliko muzičkih instrumenata, piše pjesme i komponuje.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još