Posjetite piramide u Gizi iz udobnosti vlastitog doma

 Posjetite piramide u Gizi iz udobnosti vlastitog doma

Foto: Printscreen

Ako je putovanje idealan način da doživite ljepotu drevnih piramida u Gizi, onda je Digitalna Giza koju je napravio Univerzitet Harvard najbolja alternativa.

Kako piše Nerdist, Digitalna Giza (Digital Giza) je dio Harvardovog projekta o Gizi koji predstavlja poduhvat za katalogizaciju i objedinjavanje arhiva i informacija iz cijelog svijeta o platou u Gizi. Istraživači su koristili prikupljene podatke za stvaranje digitalne platforme 3D modelima, virtualnim šetnjama i drugim besplatnim interaktivnim komponentama, koji pomažu ljudima da iz daleka istražuju pomenutu regiju, prenosi Klix.ba.

Na primjer, možete se kretati po Velikoj piramidi, najvećoj od tri piramide, koju je sagradio kralj Keops oko 2550. godine prije nove ere. Ne samo da je Keopsova piramida najstarija od sedam svjetskih čuda, već je i jedina koja još uvijek postoji. Druge dvije piramide su Kefrenova piramida i Menkaurova piramida, koje su sagradili Keopsov sin i unuk, prenosi Mental Floss.

Digitalna Giza nudi mnoštvo lokacija za istraživanje osim ova tri zdanja. Sfingu, za koju se smatra da je sagrađena za vrijeme Kefrenove vladavine, takođe treba posjetiti. Iako je trenutno iste pješčane boje kao i ostatak područja, ostaci pigmenta sugerišu da je nekada možda bila obojena u crvenu, plavu, žutu i neku drugu nijansu. Platforma takođe ima virtuelne obilaske nekoliko ekstravagantnih grobnica, zajedno s detaljima o umjetničkim djelima i skulpturama, koje možete vidjeti unutra. Digitalna Giza je idealan i poučan virtuelni odmor.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još