City Magazine: Deset najboljih rok dueta (VIDEO)

 City Magazine: Deset najboljih rok dueta (VIDEO)

Foto: Pixabay

Koliko god da je teško napraviti i snimiti dobru pjesmu, još je teže ostvariti to kada su u pitanju dueti. To podrazumijeva dvoje umjetnika koji inače ne sarađuju konstantno, već su se dogovorili oko jednog projekta, a tada mogu da površinu da isplivaju ego i mnogi drugi problemi. Baš zbog toga je još impresivnije kada dueti ispadnu odlični i kada se pamte zbog jednake upečatljivosti oba učesnika i ponekad njihovih pratećih bendova.

City Magazine izdvaja top deset rok dueta:

Dancing in the Street – Dejvid Bouvi i Mik Džeger

Možda nije najbolja pjesma ikada, ali kada se spoje Bouvijevi i Džegerovi glasovi, nastaje vesela himna osamdesetih, koja uvijek može da nas oraspoloži. Veliki dio čari leži u zanimljivom spotu, koji je za zagrižene fanove obavezan dio uživanja u pjesmi.

Walk This Ways – Aerosmith i Run DMC

U trenutku kada je jedan prethodno veoma uspješan i popularan rok bend počeo da gubi svoj značaj i fanove, uradili su nešto što niko nije očekivao  – duet sa jednim od prvih hip-hop bendova. Ovaj neobičan spoj oživio je karijeru benda Aerosmith, dokazao da rokeri i reperi mogu zajedno i vrtio se na svim radio i TV stanicama godinama.

Good Times – INXS i Džimi Barns

Ono što je ovdje značajno istaći, a što postaje očigledno nakon slušanja pjesme, je da su je snimila dvojica veoma dobrih prijatelja. Njena puna snaga dolazi do izražaja tek nakon što se zvuk pojača i tada vas tjera da se pokrenete. Džimi Barns odbija da svira ovu pjesmu uživo otkako je Majkl Hačens preminuo, a ona je prvi put nastala kao dio saundtreka za ostvarenje The Lost Boys.

Hunger Strike –Kris Kornel i Edi Veder

Moćna pjesma, moćan duet i moćna poruka, tako se najkraće može opisati ovo djelo. Edi Veder i Kris Kornel bili su dugogodišnji prijatelji iz Sijetla, a nakon smrti Endrua Vuda, Kornel je želio da mu posveti cijeli jedan album sa bendom Temple of the Dog. Na ovoj pjesmi gostuje Edi Veder i ta ista ekipa, bez Kornela, činiće kasnije Pearl Jam. Pjesma je o tome da ne treba tražiti više od onog što nam je dovoljno, jer ćemo to najvjerovatnije dobiti tako što uzmemo od onog kome je to neophodno.

Stop Draggin’ My Heart Around – Stivi Niks i Tom Peti

Kada je odlučila da izađe iz sjenke benda Fleetwood Mac pravljenjem solo albuma, Stivi Niks dobila je zlata vrijedan savjet da snimi duet sa Petijem i ispostavilo se da je to bio jedan od glavnih razloga uspjeha albuma. Pjesma je postala hit singl na mnogim top listama i predstavlja početak divnog prijateljstva dvoje vrhunskih muzičara.

When Love Comes to Town – U2 i Bi Bi King

Kada sa jedne strane imate legendu poput Bi Bi Kinga, a sa druge nekog ko možda baš i nije omiljen svima, pitate se da li će duet uspjeti. Bez obzira na to šta za vas predstavljaju Bono i grupa U2, ovdje se njegov glas uklopio u cijelu zamisao i sve je ispalo mnogo prirodnije nego što je bilo očekivano. To je ujedno bio i način da za Bi Bi Kinga čuju neke nove, mlađe generacije, što je uvijek dobar ishod.

Leather & Lace – Stivi Niks i Don Henli

Još jedan duet sa prvog solo albuma Stivi Niks, koji je imao malo turbulentan put. Ona je napisala pjesmu za Vejlona Dženingsa, ali je kasnije shvatila da joj za to ipak treba Don Henli, pjevač grupe Eagles. Zanimljivo je da ga je jedva nagovorila na duet, iako su se u to vrijeme zabavljali. A sama pjesma napisana je o muškarcu i ženi koji pokušavaju da zajedno riješe svoje probleme u muzičkoj industriji.

The Girl From North Country – Bob Dilan i Džoni Keš

Dvije legende uopšte nisu imale problema sa egoima jer su se međusobno izuzetno cijenili i prije ove pjesme. Bob Dilan je već bio snimio ovu pjesmu, ali potom su je otpjevali zajedno na Kešov poziv. Keš je inače puštao Dilanove pjesme prije i poslije svojih nastupa i jednom prilikom mu je pisao kako je veliki obožavalac. Odgovor je dobio skoro odmah, a to je da ga je Dilan pratio i volio od samih početaka. Ostali su prijatelji do Kešove smrti.

Don’t Give Up – Piter Gebrijel i Kejt Buš

Gebrijel je napisao ovu pjesmu za sebe i predložili su mu da snimi duet sa Doli Parton, koja je to ipak odbila. Novo rješenje bila je Kejt Buš, njegova draga prijateljica, za koju kaže da je pjesmi donijela jednu nevjerovatnu dimenziju. Njegovi stihovi su teški, tmurni i bez imalo optimizma, dok njeno pjevanje donosi neku vrstu svjetla i nade.

Under Pressure – Queen i Dejvid Bouvi

Bouvi je sasvim slučajno snimao album vrlo blizu mjesta gdje je grupa Queen imala studio i odlučio je da svrati do njih. Izazvao je Merkjurija na neku vrstu muzičkog duela i iz toga se izrodila ova pjesma, koja pokazuje punu moć oba njihova glasa i koja je postala vanvremenski hit. Da li bi izazova bilo da nije bilo droge i alkohola, to ne znamo, ali da je snimanje vredjelo, vredjelo je.

Izvor: Far Out Magazine/ City Magazine

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još