Anita Popović Vučković: Izazovno je ići putem kvaliteta, mislim da će se „Karavan putuje“ nadaleko čuti

 Anita Popović Vučković: Izazovno je ići putem kvaliteta, mislim da će se „Karavan putuje“ nadaleko čuti

Foto: Nikola Vulikić

Crnogorska muzičarka Anita Popović Vučković prije nekoliko dana se u velikom stilu vratila na muzičku scenu. Naime, objavila je numeru „Karavan putuje“ i spot za istu pa je već na samom početku osvojila slušaoce. Muziku na istoimeni tekst Maje Perfiljeve je radila sama, pa dodatno zadovoljstvo predstvalja činjenica što je sve ovo omaž pjesnikinji koja je dio života provela u Tivtu u kojem je i sniman spot. O ovom muzičkom izazovu, novitetima ali i planovima crnogorska muzičarka govori za FOS.

Kao i sve u životu tako i ovaj posao jednostavno zavisi od mnogo faktora. Baviti se muzikom je lijep ali i veoma izazovan posao. Stoga, kako smatra sagovornica FOS-a, nekada jednostavno treba čekati da se kockice poklope pa onda krenuti u realizaciju isključivo kvalitetnih ideja.

„Živimo u brzim, instant vremenima gdje je muzika, kompromitovana superficijalnim sadržajima, izgubila svoj prvobitni cilj – da se prije svega sluša, a ne gleda. Zadovoljava slušaoca na trenutak, a ne generacije na vječnost. Složićemo se da je muzika koje se stvarala otprilike do 2000. godine, ona koja je vanvremenska i traje dan danas i tako će trajati i dalje. Naravno, to ne znači da i dalje nemamo kvalitetnu muziku. Imamo i te kako, ali je ona marginalizovana i treba joj duže da ’ispliva’ i dođe do izražaja. Stoga je i izazovnije ići ovim težim putem kvaliteta, a poznato je da ja nikada nijesam htjela da pravim kompromis. Tako da ostavljam vremenu, kvalitetu, a ne kvantitetu da odradi temeljit posao, pa sveukupan proces stvaranja i realizovanja, na kraju i period koji dođe nakon objavljivanja pjesme, traje duže, jer ona treba da zaživi u pravom smislu te riječi“, kaže Anita u razgovoru za FOS.

Foto: Nikola Vulikić
Foto: Nikola Vulikić

A da će upravo „Karavan putuje“ zaživjeti u to nema sumnje jer stihovi Maje Perfiljeve, koje naša sagovornica nije odabrala slučajno, oni su koji se rado čitaju ali i vječno pamte.

„Poznato je da sam sa Majom sarađivala dugi niz godina, a i privatno smo bile jako bliske. Od trenutka kada sam je upoznala, a bilo je to davno, još od mojih studentskih dana na Cetinju, prilikom našeg zajedničkog nastupa, počele smo saradnju. Tom prilikom joj se jako dopalo kako pjevam i pitala je kako to da nije čula za mene do tog trenutka. Poklonila mi je knjigu njene poezije ’Samo jedan život imam’ i od tada sve počinje“, pojašnjava Anita za FOS dodajući da su Majine stihove izvodili Indexi, Bijelo dugme, Zdenka Kovačiček i mnogi drugi, a tako se nastavilo i sa mlađim generacijama.

Foto: Nikola Vulikić
Foto: Nikola Vulikić

„Čast mi je što mogu da kažem da sam poznavala ovu umjetnicu i što sam imala prilike da sarađujem sa njom.  Imali smo dosta nastupa, par puta u Zagrebu i širom Crne Gore, a zajedno smo stvarali i pjesme. Prva pjesma na kojoj smo radile zajedno nosi naziv ’Dotakni me vjetrom’ i druga ’Karavan putuje’. Za obje sam ja pisala muziku a ona tekst. Maja je umjela da sa tako malo riječi kaže i iskaže lepezu ljudskih emocija, pa ne čudi da me svaka njena pjesma i stih inspirisao da stvorim muziku. Karavan mi se posebno dopao jer volim simboliku, metafore i dubinu u riječima, koja je u ovoj pjesmi jako prisutna. Iako naizgled kompleksna pjesma u njoj se kriju oni jednostavni aksiomi života-borba, ljubav i nadanje.“

A na pitanje koliko je bilo izazovno stihove pretočiti u numeru i prilagoditi sebi i svom žanru, Anita odgovara da inspiraciju čovjek jednostavno ili ima ili nema.

Foto: Nikola Vulikić
Foto: Nikola Vulikić

„Kada dođe, to je to. Kada je nema, ne treba je ni tražiti jer onda može da postane upravo izazov kao sto ste i rekli i to ne onaj koji pokreće već onaj koji sputava. Umjetnost, a samim tim i inspiraciju za istu, ne treba siliti. Ona najčešće dolazi sama i to kad se najmanje nadamo. Naravno, ono što inspiriše u trenutku najčešće biva neka pjesma, film, emocija, ljudi, iskrenost a ponekad i samo jedan trenutak u kojem dođe. Nerijetko se dešava i onda kada sam u miru i sama sa sobom, u onom čistom trenutku, oslobođenom misli. Ideje dolaze i kada sam vani, kada šetam, sjedim i pijem kafu. Dakle inspiracija ne bira trenutak,  a ono što nam ostaje jeste da se prepustimo i da u datom trenu ne zaboravimo da memorišemo ideju, a za to mi najčešće posluži telefon gdje bilježim sve. Ono što ću na kraju reći je to da pored velikog djela i velikog umjetnika sve je jednostavno i lako. Dakle sa dobrim materijalom u rukama, lako je i stvoriti dobro djelo. Jedno drugo vuče i uslovljava“, navodi Anita u razgovoru za FOS.

Za aranžman i cjelokupnu produkciju ove pjesme zaslužan je poznati regionalni muzičar Mahir Sarihodžić. On je, prema riječima naše sagovornice, zaista okupio fantastičnu ekipu koja je kreativno doprijenila finalnom zvuku pjesme.

Foto: Nikola Vulikić
Foto: Nikola Vulikić

„Električne gitare je svirao Nermin Puškar, Borjan Milošević bas gitaru, Dado Marinković bubnjeve, Mahir Sarihodžić klavir i synth, Alen Lemešević akustične gitare i Daria Hodnik prateće vokale. Sve je snimano, mix i master u Long play studiju Sarajevo. Veoma sam zadovoljna saradnjom sa Mahirom, on je veliki profesionalac i zaista divan čovjek.“

Spot je sniman u Tivtu gdje je Maja Perfiljeva rođena i živjela dio svog života. Logičan slijed događaja je, navodi Anita za naš portal, bio da se priča zaokruži u ovom gradu, kao i činjenica da iza svega stoji Centar za kulturu Tivat kao pokrovitelj cijelog projekta. Spot je radila produkcijska agencija DMS Solutions iz Podgorice.

„Spot smo snimili u jednom danu, od izlaska do zalaska sunca, a posebno su ti momenti bili dragocjeni za kameru i ’hvatanje’ atmosfere. Dan ranije smo se pripremali, ja u smislu pripreme frizure u poznatom salonu Vlado Beauty bar sa frizerom Vlado HD, koji se i sjutradan pobrinuo da moja frizura izgleda svjetski, i isprobavanju haljina kod poznate naše kreatorke Radojke Tepavac čije sam predivne haljine i nosila u spotu, dok je za to vrijeme ekipa obilazila lokacije za snimanje i uhvatila već par kadrova iz lijepog Tivta. Za vrhunski make up je bila zadužena moja prijateljica i umjetnica Jelena Modigliani. Zaista je i druzenje sa cjelokupnom ekipom bilo fantastično, dobre atmosfere nije falilo. Scene za klavirom su snimane u Muzičkoj školi u Tivtu“, priča sagovornica FOS-a.

Foto: Nikola Vulikić
Foto: Nikola Vulikić

Dok mnogi umjetnici ovu godinu provode u neizvjesnosti, bez razmišljanja da se upuste u nove izazove, Anita se ipak usudila na ovaj poduhvat. Vremena jesu neizvjesna ali i pored toga nije željela da propusti trenutak u kojem bi zablistala u punom sjaju, jer se projekat, kako nap priznaje, već nekoliko puta odgađao.

„Prvobitno je zamišljeno da bude realizovan sredinom ove godine, tačnije u julu, kada je bila i Majina godišnjica smrti. Zamisao Centra za kulturu i Opštine Tivat je bila da se napravi omaž ovoj velikoj umjetnici, veče koje bi bilo samo njoj posvećeno, i tom prilikom bi se predstavio i moj spot i pjesma kao i njeno crtanje na svili s obzirom da se ona i time bavila za života. (U spotu se kao lajt motiv pojavljuje marama, koju je Maja poklonila meni jednom prilikom, a na kraju spota, kao moja zamisao, se pojavljuju i Majini stihovi iz njene druge pjesme). Moj put za Sarajevo se takođe odgađao nekoliko puta, da bih tek u oktobru otišla i snimila pjesmu. Svi planovi su se zbog svega rečenog morali pomjeriti i nažalost nijesmo uspjeli ništa od toga, pa smo se odlučili za digitalno objavljivanje pjesme i promovisanje putem društvenih mreža. Ukoliko se stvore uslovi krajem ove ili na proljeće iduće godine, moguće da ćemo napraviti promociju i veče posvećeno upravo Maji Perfiljevoj“, pojašnjava Anita za FOS ne krijući da je izuzetno ponosna na cijeli projekat.

„Možda sam ovdje sebe najiskrenije i najviše do sada sebe dala, emocije nije falilo. Tako se i cijeli tim koji je radio na pjesmi i na spotu maksimalno potrudio da sve ispadne najbolje moguće, pa i ne čudi rezultat kojem već svjedočimo u prvim danima puštanja pjesme u etar. Zaista su prve reakcije i više nego odlične. Od starta jako vjerujem u ovu pjesmu i mislim da će se nadaleko čuti. Naravno, to ne znači da se nijesam trudila da svaki moj proizvod do sada bude najbolji mogući. Ono što sam ovdje pokušala da kažem jeste da ovu pjesmu posebno osjećam i prati je neka nevjerovatna energija koja predstavlja simbiozu nestvarno lijepog Majinog teksta, moje muzike koja se nevjerovatno dobro uklopila, a na kraju i vrhunskog Mahirovog aranžmana, koji je osjetio mene i moju emociju i sve zajedno jako lijepo zaokružio.“

Foto: Nikola Vulikić
Foto: Nikola Vulikić

U zadnje vrijeme je na javnoj sceni uglavnom prisutna kroz nastupe i covere koje snima, a kroz novu pjesmu i projekat isključivo kada osjeti da je za to došao pravi trenutak kao što je i sada slučaj. Ne krije da joj ponekad jednostavno treba predah od javnog života a pogotovo sada kada je, kako kaže, u novom životu sa svojim suprugom i poslovima koje radi pored scene i muzike.

„Takođe, želim da sve što radim bude kvalitetno i dobro pa možda zbog toga treba malo više vremena da bi stvari došle na svoje mjesto, kako sam rekla i na početku razgovora. Da dodam, muzikom se bavim uvijek i u svakom trenutku, nadograđujem se, slušam, stvaram, sviram, sakupljam ideje. Onda kada imam novosti pojavim se u medijima, mimo toga ne volim da sam prisutna ukoliko nemam neki konketan razlog i povod“, iskrena je naša sagovornica.

Nakon numere „Karavan putuje“, Anita će se posvetiti i drugim planovima kojih u ovom trenu ne fali. No, zasad je najbitnije da nova pjesma nađe put do srca slušalaca kako u Crnoj Gori, tako i u regionu, a sudeći po prvim reakcijama reklo bi se da je na pravom putu.

Ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da sam izuzetno zadovoljna saradnjom sa Mahirom i da svakako planiram i dalje da pravimo dobru muziku. Već smo dogovorili dalju saradnju. Imam jako puno materijala i demo snimaka, autor sam muzike, dijelom i tekstova pjesama koje imam i mogu reći već da su to izuzetno zanimljive pjesme koje jedva čekam da snimim. Naravno, kada će to ugledati svjetlost dana zavisi od više faktora, ali se nadam da neću čekati baš ovoliko kao do sada“, zaključuje Anita za kraj razgovora za FOS.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još