Spot Ramba Amadeusa za podsticaj vakcinacije

 Spot Ramba Amadeusa za podsticaj vakcinacije

Foto: Printscreen

Povodom Svjetske nedjelje imunizacije, koja danas počinje da se slavi širom svijeta, od danas je javnosti dostupan animirani spot za pjesmu „Corona Party” UNICEF-ovog ambasadora dobre volje Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus.

Spot je urađen uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a, a spot i pjesma podsjećaju sve građane da će naučni izumi, poput vakcine i lijeka protiv koronavirusa, i poštovanje mjera #DistancaRukeMaska okončati globalnu pandemiju i omogućiti što skoriji povratak u normalan život.

„Animirani spot ima za cilj da u našu tešku svakodnevnu borbu s koronavirusom unese neophodnu dozu ohrabrenja i vedrine. Zahvaljujući nauci, svjetlo na kraju tunela se vidi, pa treba biti naročito oprezan da ne posustanemo pred kraj. Ovim duhovitim spotom i pjesmom kopiramo provjereni recept naših predaka, koji su u najtežim trenucima upravo pjesmom i humorom snažili svoj duh i podizali moral, a nama je sad potrebno strpljenje i poštovanje naučnih preporuka”, poručio je Pušić.

On je istakao doprinos kolege umjetnika Darka Vlaovića koji je crtežom prikazao tešku borbu medicine i zdravstvenih radnika protiv koronavirusa, u kojoj na kraju nauka, ipak, pobjeđuje.

Kako ističu u saopštenju UNICEF-a, s obzirom na veliki broj dezinformacija i teorija zavjere, predstavljanje spota pjesme „Corona Party” je i prilika da se podsjetimo da vakcine spadaju među najveća dostignuća savremene medicine.

„Od kraja 18. vijeka do danas one preduprjeđuju izbijanje brojnih zaraznih bolesti i spašavaju milione života. Male boginje, koje su samo tokom 20. vijeka usmrtile 300 miliona ljudi, uspješno su iskorijenjene 1979. godine zahvaljujući uvođenju bezbjedne i efikasne vakcine. Polio – opasna bolest koja je usmrtila milione, a milione paralizovala ili onesposobila – sada, upravo zahvaljujući vakcinama, predstavlja opasnost kao endemsko oboljenje još u samo dvije zemlje – Pakistan i Avganistan. Tetanus majke i novorođenčeta, koji je smrtonosan po novorođenče, zahvaljujući imunizaciji do jula 2019, eliminisan je širom planete, osim u svega 12 zemalja“, podsjećaju u UNICEF-u.             

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još