Žuta i siva su boje za 2021. godinu

 Žuta i siva su boje za 2021. godinu

Foto: Printscreen/Instagram

„Pantone“, svjetski autoritet u svijetu boja, kao i svake godine bira onu koja će na simboličan način predstaviti godinu pred nama. Prošle godine je to bila klasično plava, dok će 2021. godina biti obilježena sa čak dvije boje: žuta Illuminating i siva Ultimate Gray.

Ovo je prvi put u istoriji da siva boja bude izabrana za boju godine a nije prvi put da se biraju dvije boje. Naime, 2015. godine odabrane su roze kvarc i sereniti.

Dizajneri kažu da u godini koja će ostati zapamćena kao godina epidemije na svjetskom nivou, izbor ove dvije boje, sive i žute, ima simboličku vrijednost, jer na perfektan način obilježava tešku godinu koja je za nama i nadu u novu bolju godinu, prenosi RTS.

Na sajtu Pantone-a može se pročitati da boja godine ima uticaj na proizvode i odluke koje se tiču kupoprodaje u različitim sektorima, od mode preko namještaja i unutrašnjeg dizajna kao i industrijskog dizajna, pakovanja proizvoda i grafičkog dizajna.

Tako da je izbor ovih boja rezultat detaljne studije koja je uzela u obzir mnoge faktore koji uključuju i razne trendove na svjetskom nivou (moda, bioskopi, umjetnost, dizajn), obraćajući pažnju i na to kako određene boje utiču na ljude na psihološkom nivou.

Svjetski dizajneri smatraju da je siva poslednjih godina dosta popularan izbor u uređenju doma i mnogi je nazivaju „novom bijelom“ i u kombinaciji sa žutom dobitna kombinacija.

Dvije boje za 2021. godinu Pantone 17-5104 Ultimate Gray i Pantone 13-0647 Illuminating, „neminovno preslikavaju određene ključne elemente godine koja je za nama i one koja je pred nama – otpornost i nadu“, objasnio je direktor Pantone Color Instituta. 

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja