Znaci koji pokazuju da ste odradili kvalitetan trening

 Znaci koji pokazuju da ste odradili kvalitetan trening

Foto: Pixabay

Vježbanje je više od načina da izgledate lijepo i ostanete zdravi i fit – zahvaljujući treniranju, imate više energije, srećniji ste, imate više samopouzdanja i mnogo više fizičkih i psihičkih benefita. Međutim, iako trenirate, možda ne radite to uvijek pravilno, i zato je dobro da znate koji to znaci pokazuju da ste odradili kvalitetan trening, piše City Magazine.

Ponekad se možda osjećate kao da ne možete više da trenirate usred vježbanja, dok u stvari imate mnogo više energije nego što možete da zamislite. Ipak, kvalitetan trening ne mora da traje dugo – izgradnja mišićne mase dok se mršavi moguća je i uz 20-minutni trening, umjesto sat vremena u teretani. Ipak, da vam bude lakše, postoje i neki znaci koji pokazuju da ste odradili kvalitetan trening.

Zamor u mišićima

Da li ste ikad čuli za žele-mišiće? To je onaj osjećaj kada prejako vježbate i mišići se osjete izuzetno umorno. Na primjer, podižete tegove i posle toga jedva možete da podignete ruke. Ako se to dogodi, to je vjerovatno znak da ste odradili kvalitetan trening, ali da bi se mišići lijepo oporavili, pijte dosta vode i čokoladnog mlijeka i odmarajte se. Ako nastavite da vježbate, rizikujete da se povrijedite, piše City Magazine.

Foto: Pexels

Osjetljivost

„Gorući” osjećaj u mišićima tokom podizanja tegova ne znači nužno da previše vježbate, može biti samo nedostatak kiseonika. Možda zvuči strašno, ali mišići se cijepaju tokom vježbanja. Oni se lako oporave kada se odmarate. Takva cijepanja su neophodna kako bi se napravili vitki mišići i ojačao metabolizam; tako da je malo osjetljivosti znak da ste odradili kvalitetan trening.

Spavanje

Ovo je prilično jasno. Ljudi koji su odradili kvalitetan trening uglavnom imaju bolji san, po studijama.

Otkucaji srca

Koristite monitor za praćenje otkucaja srca. To je najbolji indikator toga da li trenirate u okviru svoje zone komfora, jer vam pokazuje otkucaje srca u svakom trenutku. Tako ćete znati kada da prestanete, a kada da najjače trenirate.

Glad

Osjećaj gladi odmah nakon treninga je dobar znak da ste odradili kvalitetan trening, jer vam je potrebno gorivo da se oporavite. Vjerovatno ćete imati žudnju sa hranom koja sadrži ugljene hidrate, koje tijelo koristi za energiju, i slobodno ih konzumirajte. Pokušajte da jedete najkasnije pola sata nakon treninga. Tijelo će da koristi te kalorije (energiju) odmah, kako bi se smirilo, što znači da se zadržava manje masti. Dodatno, oporaviće se brže jer dobija odgovarajuće nutrijente.

Sjetite se da je kvalitet uvijek važniji i bolji od kvantiteta. Probajte da vježbate 40 minuta četiri dana nedjeljno, ali pojačajte intenzitet treninga. Poenta je da radite što jače u što kraćem vremenskom intervalu i da to ponavljate, i sigurno ćete osjetiti znake koji pokazuju da ste odradili kvalitetan trening, zaključuje City Magazine.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja