Život u kuhinji u italijanskom stilu

 Život u kuhinji u italijanskom stilu

Foto: Ambasada Italije

Ambasada Italije u Podgorici najavljuje, od 23. do 29. novembra,  V. izdanje Nedjelje italijanske kuhinje u Crnoj Gori pod naslovom “Znanje i ukusi italijanskih krajeva, 200 godina od rođenja Pelegrina Artusija”.

Diplomatsko-konzularna mreža se svake godine, povodom Nedjelje italijanske kuhinje u svijetu, zalaže za organizaciju niza događaja koji promovišu kvalitetnu italijansku kuhinju i izvrsne poljoprivredno-prehrambene proizvode.

„Uz seminare i konferencije, razgovore sa kuvarima i predavanja o kuvanju, degustacije i gastronomske događaje, o italijanskoj kulinarskoj umjetnosti govori se i kroz njen kulturni značaj, zahvaljujući dokumentarnim filmovima, fotografskim izložbama ili knjigama. Ove godine, obilježene tragičnom pandemijom, nažalost nije moguće organizovati aktivnosti uz prisustvo javnosti koje smo planirali prije nekoliko mjeseci. Stoga smo mislili da Nedjelju italijanske kuhinje obilježimo na drugačiji način, u cilju nastavka unapređenja valorizacije italijanske gastronomije, a svakako poštujući sve mjere protiv potencijalne zaraze“, saopšteno je iz italijanske Ambasade u Podgorici.

Tako je nastala ideja da javnosti ponudie knjigu koja predlaže putovanje u otkrivanju Italije, kroz njene jedinstvene ukuse.

„Knjiga, pod naslovom, “Život u kuhinji u italijanskom stilu ”, sastoji se od 36 tradicionalnih i kreativnih gastronomskih predloga, što će obroke i dnevni meni učiniti šarenolikim. To je svojevrsni kuvar koji može da vam stoji nadohvat ruke kako biste pripremili ukusna jela, koristeći namirnice koje su dostupne na crnogorskom tržištu“, navodi seu saopštenju.

Kao i u prošlom izdanju, još jednom je potvrđena saradnja sa najvažnijim lancima supermarketa u Crnoj Gori, koji ce u prodavnici u Podgorici knjigu recepata pokloniti kupcima italijanskih proizvoda. Pridružili su se inicijativi takođe neki restorani u Podgorici, u Nikšicu i u Herceg Novom, koji svojim mušterijama vec nude italijanska jela.

„Živjeti u kuhinji u italijanskom stilu“ je knjiga namijenjena ljubiteljima dobre hrane, ali i onima koji se žele okušati u pripremi jednostavnih i ukusnih jela, inspirisanih klasičnim italijanskim receptima, kao što je to u svoje vrijeme činio čuveni i slavni gastronom Pelegrino Artusi. Dakle, knjiga sadrži set recepata italijanskih „klasika“, reinterpretiranih prije svega radi širenja i razmjene znanja i umijeća, potvrđujući vrijednost tradicije i takozvane mediteranske dijete. Drevni ukusi i jednostavni recepti, ukoliko se naprave koristeći autentične italijanske sastojke i proizvode, nude visoki kvalitet i učiniće da ponovo otkrijete zadovoljstvo trpeze.

Nudi vam takođe smjernice „kako napraviti“ italijanska jela: na vama je samo da pronađete prave italijanske sastojke (čuvajte se imitacija i eventualne nepravilne upotrebe italijanskih ili pseudo-italijanskih imena), od kojih ćete pripremiti opisana jela.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još