Zašto je zdravije spavati u hladnijoj sobi i izbjegavati pretople prostorije

 Zašto je zdravije spavati u hladnijoj sobi i izbjegavati pretople prostorije

Foto: Pixabay

Spavanje u pretoploj sobi ne samo da stvara nelagodu i znojenje, već mnogi propuštaju brojne pogodnosti koje bi mogli dobiti spavanjem u hladnoj sobi. Temperatura od 18 stepeni celzijusa može značiti razliku između lošeg i mirnog sna, napominju stručnjaci, prenosi Klix.ba.

Oni kažu da spavanje u hladnijoj sobi pomaže da ostanemo svježi i izgledamo mlađe. Spavanje u sobi sa nižom temperaturom potiče proizvodnju melatonina koji se naziva i tjelesnim hormonom spavanja. Također je antioksidans, što znači da služi kao hormon protiv starenja tijela.

Spavanje u hladnijoj sobi bi takođe moglo pomoći i u sprječavanju nesanice. Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano sa višim tjelesnim temperaturama. Mnogi ljudi sa nesanicom imaju poteškoće sa regulacijom tjelesne temperature, ograničavajući sposobnost gubitka topline.

Više temperature znače da tijelo oslobađa više hormona stresa zvanog kortizol. Hladnija soba može pomoći u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna.

Spavanje u hladnoj sobi može smanjiti šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Takođe, poboljšava nivo hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i pretilosti. Povišen melatonin takođe smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, prenosi Klix.ba.

Kad smo u dubokom snu, naše tijelo obavlja ključne zadatke poput popravljanja stanica i konsolidacije memorije, ali nije u stanju regulisati tjelesnu temperaturu. Povišenje temperature može nas probuditi iz dubokog sna, pa boravak u hladnoj sobi smanjuje šanse da se to desi.

Jedna od prednosti spavanja u hladnijoj sobi je ta što sprečava gljivične infekcije. Žene mogu spriječiti infekcije gljivicama spavajući u sobi u kojoj je niža temperatura. Bakterije i gljivice vole živjeti u toplom i vlažnom okruženju, pa ih hlađenje prostorije tokom noći može držati podalje.

Spavanje u hladnoj sobi može poboljšati i metabolizam tijela, aktivirajući „smeđe masti“ koje sagorijevaju kalorije iz tijela. Takođe bi mogao pomoći u uklanjanju neželjenih masnoća iz tijela, što može rezultirati gubitkom kilograma.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još