Tri začina koja poboljšavaju zdravlje i „čiste“ pluća

 Tri začina koja poboljšavaju zdravlje i „čiste“ pluća

Foto: Pixabay

Brojna istraživanja su pokazala da konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da se riješi štetnih materija u organizmu, piše Klix.ba.

Ovo su tri glavna začina koja mogu „pročistiti“ vaša pluća.

Kurkuma

Studije su pokazale da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih tvari kao posljedice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to prevenira bolesti disajnog sistema.

Kurkuma se tradicionalno koristi za curryje i druga indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka te raznih zdravih smoothieja. Da bi uživali u protuupalnim blagodatima kurkume, pomiješajte je sa malo crnog bibera.

Bijeli luk

Bijeli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše ljekovitih svojstava ima kad se jede sirov. Ipak, imajte na umu da se veće količine bijelog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i probavom.

Pripisuju mu se mnoga ljekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje dišnih puteva, moćnom biljkom s antikancerogenim i protuupalnim djelovanjem koji suzbija gljivice i pojedine viruse.

Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge su studije pokazale da je i učinkovit pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda.

Đumbir

Mnoge ljekovite karakteristike krase i đumbir. On snaži imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u tijelu te uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela zbog čega se preporučuje pušačima.

Iako ovaj gomoljasti korijen limunske arome potječe iz jugoistočne Azije u posljednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na našem tržištu. Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima.

Đumbir je vrlo potentan. Dnevno se ne bi smjelo pojesti više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni o pravilnoj dozi konzultirajte se s ljekarom ili nutricionistom, zaključuje Klix.ba.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja