Stresna glavobolja – migrena koja se javlja vikendom

 Stresna glavobolja – migrena koja se javlja vikendom

Foto: Shutterstock

Migrena je neurološko, najčešće genetski nasledno stanje bez posebnog uzroka, ali pojedini spoljni faktori mogu da podstaknu njen razvoj i rezultiraju bolovima koje trpite.

Ako se tokom nedelje osećate dobro, a doživljavate migrene tokom vikenda, možda je reč o stresnoj glavobolji, piše MindBodyGreen, prenosi N1.

Što je stresna glavobolja?

Porodični lekar i stručnjak za glavobolje dr Susan Hačinson stresnu glavobolju opisuje kao migrenu koja se javlja kao reakcija na promjenu rutine.

„Ono što znamo o pacijentima koji imaju migrenu je to da vole rutinu, ali ona nije uvijek prisutna, ističe dr Hačinson koja i sama pati od migrena.

Pandemija, promene dnevne rutine, poremećen san i slični problemi okidač su migrenskih glavobolja kod mnogih njenih pacijenata. Finansijske poteškoće, rad od kuće uz stalno ometanje i opšta nesigurnost su razlozi za stres, a to može podstaknuti migrenu.

„Bilo bi idealno kad bi ljudi sa migrenom na spavanje išli uvijek u isto vreme, ustajali uvijek u isto vreme i jeli zdravu hranu. Svaki poremećaj u rutini može biti okidač“, upozorava Hačinson, piše N1.

Kako izbjeći stresnu glavobolju?

Iako zvanično ne postoji lijek za migrenu, postoje tehnike koje mogu da je spriječe. Konkretno, da biste spriječili stresnu migrenu, stvorite dnevnu rutinu i držite se toga.

Pijte više vode, jedite zdravo i izbegavajte stres. U podne odmorite oči i mozak od računara. Kad god možete izađite u kratku šetnju i odvojite vreme za opuštanje. Popijte šoljicu umirujućeg čaja ili pripazite da redovno slijedite svoju rutinu.

Odlazak u krevet na vrijeme nije važan samo za djecu. San je nužan za zdravlje mozga i upravljanje glavoboljom, pa ako na vrijeme odete u krevet svake večeri dugoročno možete spriječiti pojavu glavobolje.

„Naš je mozak cirkadijalni organ. Napreduje sa cirkadijalnim ritmom“, rekla je neurolog Ilene Ruhoj ističući da je važno držati se rutine, pa čak i vikendom.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja