Prvi podaci: Vakcina kompanije Moderna štiti i do tri mjeseca

 Prvi podaci: Vakcina kompanije Moderna štiti i do tri mjeseca

Foto: Pixabay

Vakcina kompanije Moderna protiv kovida-19 proizvodi antitijela koja traju 90 dana nakon vakcinisanja, što je dobra vijest dok se njeno odobrenje još ispituje u nekim zemljama, pokazuje studija na 34 učesnika u početnim kliničkim ispitivanjima, objavljeno je u medicinskom časopisu „New England Journal of Medicine“.

Trajanje zaštite je svakako duže od tri mjeseca, ali je riječ o prvim podacima u višemjesečnom periodu koje je nezavisno potvrdio neki naučni časopis.

Učesnici će biti praćeni 13 mjeseci kako bi se ispitala zaštita na duži period, ističu autori.

Naučnici Nacionalnih instituta za zdravlje ispitivali su nivoe dva tipa antitijela na koronavirus 90 dana nakon druge doze vakcine koja se uzima 28 dana nakon prve.

Zapazili su „lagan“ i očekivan pad nivoa antitijela kod vakcinisanih učesnika, ali je ona i dalje bila visoka.

U takozvanoj prvoj fazi ispitivanja koje je počelo u martu, nije zapažen nikakav ozbiljniji neželjeni efekat.

Antitijela su samo dio imunološkog odgovora u kom učestvuju B-limfociti koji stvaraju memorijske ćelije, kao i T-limfociti i ćelije ubice.

Naučnici ističu da podaci o memorijskim ćelijama još nisu poznati, ali su ranije studije pokazale da vakcina zaista podstiče ćelije ubice.

Dr Entoni Fauči, rekao je nedavno za AFP da je „siguran“ da će zaštita trajati, ali da „ne znamo hoće li to biti jednu, dvije, tri ili pet godina“. Vrijeme će pokazati.

„Ovo je, sve u svemu, veoma dobra vijest“, rekao je Benjamin Neuman, profesor na teksaškom univerziteta A&M o novoj studiji, dodajući da je čak i kod starijih osoba imunološki odgovor „prilično snažan“.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja