Produženi simptomi kod korone traju duže nego što se očekuje za virusnu infekciju

 Produženi simptomi kod korone traju duže nego što se očekuje za virusnu infekciju

Foto ilustracija covid

Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je da dugotrajni simptomi kovida-19 traju mnogo duže nego oni kod drugih virusnih infekcija, kao na primjer kod gripa.

Oko 30 odsto pacijenata sa kovid-19 ima dugotrajne simptome kao što su umor, otežano disanje, bolovi u mišićima ili poremećaji spavanja.

„Mi sasvim sigurno znamo da postoji post kovid-19 sindrom , koji se još naziva i produženi kovid“, rekao je Fauči.

Nejasno je koliko tačno mogu da traju simptomi, jer je virus otkriven prije manje od godinu dana, ali Fauči je rekao da se simptomi primjećuju mjesecima nakon početne infekcije, piše CNN.

Fauči je takođe rekao da bi medicinski radnici trebali da budu ponosni na posao koji su obavili u proteklih nekoliko meseci, jer su „zaista rizikovali svoje živote i svoju bezbjednost“ kontinuiranom brigom o ljudima koji su oboljeli od visoko prenosive bolesti, koja se u nekim slučajevima završava smrtnim ishodom.

Stopa smrtnosti opada

Na pitanje zašto broj zaraženih raste u cijelom svijetu, a stopa smrtnosti opada, Fauči je rekao da stopa smrtnosti kod kovida-19 opada zbog tri faktora godina starosti, iskustva i boljih ljekova.

„Samo postajemo bolji u lečenju ljudi. Imamo i više iskustva. Vi sad znate šta djeluje. Postoje tretmani koji mogu da pomognu ljudima, poput deksametazona i remdesivira“, rekao je Fauči i dodao da se takođe zna i koji nefarmakološki pristupi ne funkcionišu.

„Činjenica je da se mlađi ljudi sada više zaražavaju, ali ne umiru. To je takođe jedan od faktora koji smanjuje stopu smrtnosti“, zaključio je Fauči. 

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja