Problemi sa razvojem vakcina: Sanofi/GSK nije efikasna kod starijih osoba

 Problemi sa razvojem vakcina: Sanofi/GSK nije efikasna kod starijih osoba

Foto: Pixabay

Kompanije Sanofi i GlaksoSmitKlajne, saopštile su da će nastaviti sa testiranjem zajedničke vakcine protiv kovida-19 nakon što su klinička ispitivanja pokazala nedovoljan imunološki odgovor kod starijih pacijenata, a probleme sa razvojem svoje lokalne vakcine ima i Australija.

„Rezultati su pokazali imunološki odgovor kod pacijenata koji su se oporavili od kovida-19 starih između 18 i 49 godina, ali vrlo slab imunološki odgovor kod starijih pacijenata, najvjerovatnije zbog nedovoljne koncentracije antigena“, aopštio je Sanofi, prenose agencije.

Žan-Daniel Luliev, šef klinike za imunologiju i zarazne bolesti u francuskoj bolnici Henri-Mondor u Kreteju, kaže da „za tu vrstu vakcina, rezultat nije iznenađenje“.

„Znamo da je kod starijih pacijenata potrebno više antigena. Ali, u fazama dva i tri, proizvođači testiraju toleranciju na lijek i ne mogu da testiraju jake doze. Mislim da će Sanofi/GSK moći da poboljša svoje vakcine“, rekao je Luliev.

Sanofi i GSK u februaru pokreću drugu studiju, u nadi da će efikasnu vakcinu moći da imaju do kraja 2021., što predstavlja svojevrsni udarac njihovim naporima u borbi protiv pandemije koronavirusa SARS-CoV-2, javlja HINA a prenosi N1.

To je takođe i udarac nizu vakcina u nastajanju koja se oslanjaju na dokazani, konvencionalni razvoj lijeka u odnosu na vakcinu Fajzer/Biontek u čijoj je izradi korišćena nova, napredna tehnologija.

To je takođe i udarac brojnim vladama, uključujući EU, SAD, Kanadu i Veliku Britaniju koje su već rezervisale stotine miliona doza u nastojanju da zaustave epidemiju koja je u svijetu već odnijela više od 1,5 miliona života.

Faza tri mogla bi da počne u drugom kvartalu 2021., a pozitivan ishod bi mogao da rezultira podnošenjem zahtjeva regulatornim tijelima u drugoj polovini godine.

Tako bi vakcina eventualno mogla da bude dostupna tek u posljednjem kvartalu 2021., umjesto, kako je bilo predviđano, u prvoj polovini te godine.

Sanofi/GSK vakcina koristi istu tehnologiju koja se koristi u proizvodnji vakcine protiv gripa.

Problem sa vakcinom ima i Australija

Australija je upravo odustala od svoje lokalne vakcine protiv kovida-19 nakon što su ispitivanja pokazala da bi mogla doći u koliziju sa dijagnozom HIV-a.

Pokazalo se da antitijela nastala nakon primjene vakcine, koje razvijaju Univerzitet Kvinsland  i biotehnološka kompanija CSL, mogu da upute na lažno pozitivan test na HIV.

Iako je vakcina izazvala „snažan“ imunološki odgovor na SARS-CoV-2 bez ozbiljnih nuspojava u fazama jedan i dva, za „popravku“ vakcina bi im možda trebalo 12 mjeseci.

CSL i australijska vlada su zajednički odlučili da obustave fazu dva i tri kliničkih ispitivanja.

„Bilo je teško donijeti tu odluku“, rekao je profesor Pol Jang sa Univerzitet Kvinsland, piše Hina a prenosi N1.

CSL će umesto toga proizvesti 20 miliona doza vakcine AstraZeneke i Univerziteta Oksford. Vlada je takođe obezbijedila i vakcine Novavaksa i Fajzera.  

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još