Povratak na posao usred pandemije: Kako se ponašati u prostoru koji dijelite sa kolegama

 Povratak na posao usred pandemije: Kako se ponašati u prostoru koji dijelite sa kolegama

Foto: Pixabay

Mjesecima nakon što je koronavirus obavio cijeli svijet, brojne zemlje počele su predstavljati planove povratka u normalu, a jedan od njih je i siguran povratak radnika u kancelarije. S obzirom da se SARS-CoV-2 prenosi bliskim kontaktom, IQ Air je predstavio nekoliko smjernica kojih bi se trebali pridržavati zaposleni pri povratku u kancelarije, nakon višemjesečnog rada od kuće, prenosi Klix.ba.

Šta možete uraditi?

Udaljite se od kolega najmanje dva metra u slučaju da kišete ili kašljete.

Ne dijelite posuđe, šoljice za kafu, olovke ili rokovnike sa kolegama.

Ne dolazite u kontakt sa drugim ljudima. To uključuje rukovanje, zagrljaje i druge uobičajene oblike fizičkog kontakta sa kolegama.

Poslovne sastanke održavajte as manjim brojem ljudi u prostorima gdje je moguće držati distancu od dva metra ili praktikujte video konferencije.

Dezinfekcija radnih površina

Koronavirus se može zadržati na gotovo svakoj površini, od plastike, drveta, metala, odjeće i slično. Kada respiratorne kapljice osobe koja je pozitivna na virus dostignu do ovih površina, zaraza se može prenijeti na drugu osobu koja dodirne kontaminirane površine. Stoga je dezinfekcija radnog prostora od primarne važnosti.

Nemojte dodirivati vaše lice prilikom boravka u kacelariji. Pokušajte nositi masku koja će vas podsjećati na potrebu izbjegavanja kontakta vaših ruku i lica.

Često perite i dezinfikujte ruke. Na ovaj način umanjujete rizik od zaraze u slučaju da nesvjesno dodirujete vaše lice.

Pokrijte lice prilikom kašljanja i kijanja. Nošenje platnene maske sprečava rasipanje respiratornih kapljica po radnoj površini.

Promijenite odjeću i dezinfikujte obuću kada dođete kući. Nakon što završite sa presvlačenjem i skidanjem obuće, odmah operite i dezinficirajte ruke kako biste ostali sigurni u vašoj kući.

„Iako postoji sve više dokaza da bi broj novozaraženih mogao početi padati usljed restriktivnih epidemioloških mjera, opasnost od koronavirusa i dalje je stvarna. Obavezno preduzmite odgovarajuće mjere kako biste se zaštitili“, poručuju iz IQ Air, prenosi Klix.ba.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja