Podgoričanka pokrenula „Jarilo“ – Kako kroz trening razviti inteligenciju tijela? (VIDEO)

 Podgoričanka pokrenula „Jarilo“ –  Kako kroz trening razviti inteligenciju tijela? (VIDEO)

Foto: Privatna arhiva

Marija Kipa je duže od 15 godina bila reprezentativka Crne Gore u džudou. Njena interesovanja su se kroz ovaj sport proširila na sve vidove rekreacije i aktivnih stilova života, poput fitnesa, krosfita, joge, kajt surfinga… Osim toga ova Podgoričanka je diplomirala na Filozofskom fakultetu pa pored sporta u žiži njenog interesovanja su i psihološko i emotivno stanje čovjeka. Zato pokreće projekat “Jarilo” kako bi svoja stečena znanja i iskustva podijelila sa zainteresovanima. O samoj ideji, načinima praktikovanja ali i razvoju inteligencije tijela kroz trening, Marija Kipa govori za Portal Podgorica.

 “Došla sam na ovu ideju iz želje da pomognem ljudima da vode kreativni, a zdrav način života, koji će im obezbijediti sve uslove za zadovoljavanje fizičkih aktivnosti. Ojačaće im tijelo i um, samim tim popraviti raspoloženje i naravno zdravlje. Misli su jako bitne u svakom domenu naših života, a naročito kada je riječ o dovođenju tijela u skladnu cjelinu. Osim toga, misli će odrediti tok našeg života i rada na sopstvenom napretku”, navodi Marija za naš portal.

U pitanju je, kako pojašnjava, novi fitnes pravac koji u doba pandemije koronavirusa fizičku komponentu usklađuje sa duševnom i emotivnom stranom bića.

“Uključuje elemente joge, meditacije ali i treninge visokog intenziteta. Cilj je da naše tijelo i naš um učinimo fleksibilnim, lijepim i gipkim”, objašnjava naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ističe da je “Jarilo” ime za Sunce, koje su stari Sloveni poštovali kao božanstvo. Smatran je bogom proljeća i rata.

“Jarilo pruža mogućnost da se kroz trening, igru, muziku i podršku uskladi unutrašnji svijet sa spoljašnjim. Kroz posebno osmišljene vježbe, omogućava da disanje dobije sopstveni ritam, postaje duboko, mirno i opušteno”, kaže Marija za Portal Podgorica dodajući da se na ovaj način, a kroz pravilno disanje, tijelo oslobađa svih blokada.

Neritmično disanje grči tijelo i usporava normalan rad. Time skupljamo toksine, mliječne kiseline i momentalno sprječavamo fluidan rad mozga. Mozak je antena i kućište uma. Dovoljno je da mu uskratimo jedan element da bi on promijenio tok svog rada. Zamislite koliko je bitno da ima dovoljno kiseonika u svakoj sekundi?! Time, pored svih bioloških funkcija, sprječavamo naviranje negativnih misli, a samim tim zaobilazimo nepotrebno gomilanje strahova, anksioznosti, panike”.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Svima koji se odluče za ovaj vid treninga, naglašava, kardio sposobnosti i snaga biće bolji nego ikada u životu.

To znam jer se već 27 godina bavim džudoom , a kao trener radim duže od deset godina. Ne postoji klijent koji je odustao, ili koji nije znatno popravio sve svoje fizičke, a često i emotivne nedostatke”, iskrena je naša sagovornica.

Ono što je posebno raduje jeste činjenica da je putem online treninga uspjela da spoji ljude iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hrvatske.

“Pored personalnih treninga, radim i pakete treninga. U minimalnom paketu ljudi dobijaju tri treninga koja mogu da rade tri puta nedeljno, sami uz praćenje instrukcija sa videa. Online treninzi su se pokazali kao sjajan način komunikacije i rada jedan na jedan.”

Svi koji žele detaljnije da se informišu o ideji “Jarilo”, blagodetima istog po naš organizam ali i načinima na koje se praktikuje, mogu sve vidjeti na društvenim mrežama: Fejsbuk – Marija Kipa ili Instagramu @kipin_judo gdje ova vrijedna i talentovana djevojka dijeli redovno video snimke i fotografije.

Avatar

Nevena Cvijović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja