Ove namirnice je dobro imati kod kuće tokom pandemije

 Ove namirnice je dobro imati kod kuće tokom pandemije

Foto: Pixabay

U vrijeme pandemije koronavirusa mogli biste dodati određene namirnice u svoju ishranu. Ovo su neke od njih, prenosi Dnevni avaz.

Zeleni čaj

Novo istraživanje sugeriše da specifični hemijski sastojci u zelenom čaju imaju sposobnost inhibiranja glavnog enzima ili proteaze (Mpro) u virusu SARS-CoV -2, virus koji uzrokuje Covid-19.

Tamna čokolada

Tamna čokolada bila je još jedna uobičajena namirnica koja je pokazala obećavajuće rezultate u istoj studiji. Istraživači su proučavali kako je enzim proteaza (Mpro) u virusu SARS-CoV-2 reaguje nakon što je došao u kontakt s različitim biljnim hemijskim sastavima, posebno onima koji pokazuju protivupalna i antioksidativna svojstva.

Grožđe

Laboratorijski eksperimenti pokazali su da hemijski sastojci u dvije južne vrste grožđa takođe mogu inhibirati enzim proteaze (Mpro).

Vitamin D

Više studija pokazalo je da vitamin D – posebno D3 – može pomoći u ublažavanju težine simptoma Covida-19. Vjeruje se da je to djelomično moguće zbog sposobnosti vitamina D da podržava imunološku funkciju.  

Cink

Mineral cink takođe je presudan u podršci imunološkom sistemu. Cink pomaže tijelu u borbi protiv patogena, piše Eat this, prenosi Dnevni avaz.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja