Orasi jačaju i srce i mozak

 Orasi jačaju i srce i mozak

Foto: Shutterstock

Kada pomislite na orahe prvo što vam padne na pamet je da su sastojak kolača, ali oni nisu samo sastavni dio kolača, idealni su međuobrok ili dodatak salatama, kuvanom povrću i humusu.

Vrijednost oraha svakako ne treba potcjenjivati. Osim što su ukusni, prepuni su hranjivih sastojaka, zbog čega ih vrijedi dodati u svoj jelovnik.

Sedam oraha sadrži 18 grama zdravih masti, četiri grama proteina, dva grama vlakana, skoro 50 odsto preporučenog dnevnog unosa mangana, kao i manje količine magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i B vitamina, prenosi N1.

Istraživanja su pokazala da orasi poboljšavaju zdravlje digestivnog trakta i srca.

Šestonedjeljna studija univerziteta Pen, sprovedena na gojaznim odraslim osobama, pokazala je da im je, usled konzumiranja oraha, smanjen krvni pritisak i holesterol.

Ovo nije prvi put da se orasi povezuju sa zdravstvenim prednostima. Istraživači sa Univerziteta Harvard otkrili su da konzumiranje oraha, jedna šaka nedeljno šake, može da smanji rizik od gojaznosti i srčanih bolesti, jer mogu da aktiviraju regiju mozga koja uključuje kontrolu apetita, piše, Ladders, prenosi N1.

Orasi doprinose i zdravlju mozga, a i po svom obliku podsjećaju na ovaj složen organ, zadužen za mnogobrojne funkcije u našem tijelu.

Istraživanje objavljeno 2020. u „The American Journal of Clinical Nutrition“, sprovedeno na 600 starijih osoba, došlo je do zaključka da im je konzumiranje oraha usporilo kognitivni pad.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja