Nova studija tvrdi da trčanje održava i poboljšava mentalne sposobnosti

 Nova studija tvrdi da trčanje održava i poboljšava mentalne sposobnosti

Foto: Pixabay

Trčanje možda neće pomoći da efikasno gubite kilograme kao dizanje tegova, ali postoji jedna stvar zbog koje je ova aktivnost preporučljivija u odnosu na druge vježbe. Naime, jedna nova naučna studija tvrdi da je trčanje veoma bitno za održavanje ili poboljšavanje mentalnih sposobnosti. Nije tajna da nam trčanje pomaže da izbistrimo um ili poboljšamo raspoloženje, ali do sada nisu postojali dokazi koji ovaj vid rekreacije vezuju sa mentalnim sposobnostima.

Grupa njemačkih istraživača u svojoj naučnoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature Research, tvrdi da dobra fizička forma može poboljšati kratkoročno pamćenje ljudi i njihovu sposobnost da rješavaju probleme, pronosi Klix.ba.

Oni su do svog zaključka došli na osnovu analize snimaka magnetne rezonanse 1.206 pojedinaca prosječne starosti od oko 30 godina. Istraživači su od učesnika eksperimenta tražili da pokušaju da pređu što veću distancu za dva minuta, a nakon toga su ih podvrgli različitim testovima mentalnih sposobnosti, piše D’Marge.

Saznanje do kojeg su došli ih je šokiralo. Naime, pojedinci koji su najdalje stigli za dva minuta su u prosjeku ostvarili bolje rezultate na testovima od drugih učesnika eksperimenta, što znači da fizička forma igra značajnu ulogu u poboljšanju mentalnih sposobnosti čak i kod relativno mladih i zdravih osoba, a ne samo kod starijih ljudi,piše Klix.ba.

Ovakvo otkriće će možda biti dobra motivacija za sve one koji se dvoume da li treba da počnu sa trčanjem.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja