Nedovoljno sna izaziva probleme s koncentracijom i pamćenjem

 Nedovoljno sna izaziva probleme s koncentracijom i pamćenjem

Foto: Pixabay

Australski stručnjak dr. Zak Tarner preporučuje sedam sati sna za normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Dr. Tarner smatra da ćete se za dva dodatna sata spavanja godišnje odmoriti 730 sati više, a to može pomoći da se bolje nosite sa stresom i da vaš mozak radi efikasnije, prenosi Klix.ba.

„Osobe koje nedovoljno spavaju pokazuju iste znakove kao alkoholičari“, rekao je dr. Tarner, dodajući da su mnogobrojni primjeri pokazali da osobe s nedovoljno sna imaju problema s koncentracijom i pamćenjem.

Nedovoljno sna može ostaviti posljednice na mentalno zdravlje ljudi.

„Nedostatak sna može dovesti do pojave depresije i tjeskobe. Takođe, zbog manjka sna možete imati poteškoće u međuljudskim odnosima, čak i izgubiti posao“, kaže dr. Tarner.

On navodi da se, ukoliko imate problema s uspavljivanjem, pobriniete da uklonite sve što bi vam eventualno moglo smetati.

„Odspavajte od šest do devet sati tokom noći. Ugasite sve uređaje u svojoj spavaćoj sobi, mobilni telefon, televizor ili računar, a onda se potrudite da odlazite u krevet i ustajete svakog dana u otprilike isto vrijeme“, rekao je dr. Taner, piše News.

Taner je zaključio savjetom da prije spavanja ne treba konzumirati tešku hranu, kofein i zaslađene napitke.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja