Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

 Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Foto: Shutterstock

Brzi metabolizam je nešto za čime većina žudi, ali nije nužno stvar genetike.

Novija istraživanja pokazala su da konzumiranje određenih namirnica može da ubrza metabolizam, prenosi Index.hr.

Ćuretina

Ćureće meso bez kože ima vrlo malo masnoća, a odličan je izvor proteina. Vašem tijelu treba više vremena da razgradi proteine koji se nalaze u nemasnom mesu, što znači da trošite više kalorija tokom tog procesa. Više proteina u prehrani važno je za izgradnju nemasne mišićne mase u tijelu jer tada tijelo sagorijeva više kalorija, čak i u mirovanju.

Slatki krompir

Batat je još jedna namirnica koja podstiče metabolizam. Smatra se da je glutation, antioksidans koji se nalazi u povrću, komponenta koja pomaže ubrzavanju metabolizma, a u batatu se nalazi i vitamin B koji podstiče sagorevanje masti.

Batat ima puno vlakana i može da pomogne u  skidanju kilograma jer ćete se duže osjećati sito. Nizak sadržaj ugljenih hidrata u slatkom krompiru u kombinaciji sa visokom nivoom vlakana pomaže vašem tijelu da ostane zdrave težine i održava vaš metabolizam ispravnim.

Bademi

Iako su sitni, vrlo su važni za zdravlje. Bademi sadrže esencijalne masne kiseline koje, između ostalog, mogu da ubrzaju metabolizam. Mogu biti užina tokom cijelog dana, a visok udio proteina i vlakana u bademima obezbjediće da se dugo osjećate sito.

Bogati su i vitaminom E i magnezijumom, nutrijentima koji takođe imaju ulogu u funkcionisanju metabolizma. Jedina stvar na koju morate da obratite pažnju je da ih pojedete samo šaku dnevno jer su puni kalorija, pa nije dobro pretjerivati. 

Ljuta papričica

Smatra se da su ljute papričice korisne u jačanju metabolizma zbog kapsaicina koji sadrže. Kapsaicin je hemijsko jedinjenje koje podiže temperaturu tijela i prouzrokuje termogenezu.

Studije ukazuju na to da konzumiranjee začinjenog obroka može da pruži privremeno ubrzanje metabolizma za oko osam odsto. Ako ne volite ljute papričice, možete posegnuti za cimetom ili origanom.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja