Najopasnije stvari koje imate u kuhinji, a svakodnevno ih koristite

 Najopasnije stvari koje imate u kuhinji, a svakodnevno ih koristite

Foto: Pixabay

Postoje stvari koje svakodnevno koristimo u svojoj kuhinji koje nam se čine običnim, a nikada nismo razmišljali o tome koliko opasne mogu da budu.

Bright Side je naveo neke od njih.

1. Plastične posude za hranu

Da bi plastika postala fleksibilna, neki proizvođači dodaju posebne hemikalije koje mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

2. Sudopera

Ako čestice hrane s vašeg posuđa ostanu neko vrijeme u vašoj sudoperi, počinju da stvaraju plodno tlo za bakterije poput salmonele i mnogih drugih. Kuhinjska sudopera može biti stvarno prljavo mjesto.

3. Sunđeri za pranje posuđa

Prosječan kuhinjski sunđer vrlo brzo uzgaja bakterije. Ispiranjem sunđera ne sprečava se razmnožavanje štetnih patogena. Da biste ubili bakterije, mokar sunđer možete da stavite u mikrotalasnu peć ili ga operite u mašini za sudove.

4. Daske za sječenje

Za sječenje mesa i povrća koristite različite daske. Sirovo meso može da sadrži bakterije koje uzrokuju ozbiljne bolesti. Osim toga, nikada nemojte koristiti oštećene daske jer su pukotine savršeno mjesto za razmnožavanje bakterija.

5. Kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe jedna su od najprljavijih stvari u kuhinji. Stalno ih koristimo i dodirujemo, nakon pranja ruku, ponekad i prije, a zatim i tokom kuvanja. Tako bakterije mogu da uđu u hranu koju pripremate.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još