“Margo”: Od inspiracije suncokretima do unikatne modne priče dvije Podgoričanke

 “Margo”: Od inspiracije suncokretima do unikatne modne priče dvije Podgoričanke

Foto: Instagram

Već pola godine u jednoj radionici Marija Aprcović i Iva Hajduković razvijaju svoju modnu ideju. Ljubav prema drugačijem i unikatnom, ukombinovanu sa talentom i marljivim radom, pretočile su u “Margo design” koji je vrlo brzo osvojio sve ljubitelje nešto drugačijeg aksesoara. Jedinstvenu priču o nakitu, kreativnosti ali i humanosti kojom su obilježile ovu godinu, Marija i Iva prenose za Portal Podgorica.

Na bavljenje ručnim radom podstaka ih je, kažu, Ivina tetka kojoj je to hobi već godinama. Iako tokom perioda školovanja nisu imale dovoljno slobodnog vremena da se posvete ovoj ideji, pandemija je promijenila situaciju. Ograničenih mogućnosti, provodeći vrijeme u svojim domovima, odlučile su da vrijeme prekrate na ovaj način.

“Dobile smo slobodno vrijeme koje smo konačno mogle iskoristiti za nešto kreativno, što već dugo ‘sjedi’ u nama. Naše porodice i prijateji su bili oduševljeni prvim proizvodima, pa smo vremenom krenule da izrađujemo nakit koji se sve više dopadao ljudima. Kada se pokrenulo veliko interesovanje za našim nakitom, odlučile smo da osnujemo brend Margo Design”, počinju ove kreativne djevojke priču za Portal Podgorica.

Neobičan je naziv ali i motiv koji su odabrali kao zaštitni znak svoje modne priče. No ništa, kažu, nije slučajno.

“Mariju smo u društvu često zvali Margo. Prilično zvučan i simpatičan nadimak, koji se uz to i lako pamti. Iva je došla na ideju da tom ‘Margo’ dodamo i ‘design’. Kada smo prvi put pričale o tome dopao nam se taj simpatičan spoj i odlučile smo da je to pravo ime za naš brend. Sam naziv ima svoju priču, kao i većina stvari kod ovog nakita i brenda. To nam je jako važno. Ljubav prema suncokretima odlučile smo da pretvorimo u nešto opipljivo i tako je nastao naš pravi proizvod – cvijet suncokreta! To je jedan od razloga zašto je baš suncokret naš zaštitni znak”, kažu naše sagovornice dodajući da nakit prave od polimerne gline koja se pečenjem pretvara u određenu vrstu plastike, što ga čini prilično čvrstim i postojanim.

Foto: Privatna arhiva

“Naša radionica je naš kutak, mjesto gdje se rađaju inspiracija i dobra energija. A mi se trudimo da tu energiju usmjerimo na nakit kako bi ‘zračio’. Radionica je otvorena za sve ljubitelje ručnog rada, tako da smo stekli mnoga poznanstva i razvili brojna prijateljstva sa ljudima iz slične branše, ili jednostavno sa onima koji vole kreativnost. Shodno tome, osim što se ovdje proizvodi nakit, tu se gomilaju brojni razgovori i pozitivna energija kao pokretač svega.”

Foto: Marija Aprcović, privatna arhiva

Šarenilo boja i ideja uvijek vlada u njihovoj kreativnoj oazi. Dok stvaraju, kažu, imaju u glavi sliku žene koja je spremna da sa radošću iznese ovaj aksesoar.

“Mnogo puta nam se dešavalo da žene jednostavno ‘prisvoje’ određeni komad nakita na prvi pogled i da nas te žene svojom pojavom često podsjećaju na one koje smo imale u glavi. To se teško može dočarati, ali te žene jednostavno osjećaju naš nakit. Za nas, to je motiv. Ručni rad je ljubav u malom, a mi se trudimo da tu ljubav prenesemo na sve one koji ga makar pogledaju! Svakako, naš nakit ne bi bio potpun bez dame koja je spremna da ga iznese i tek tada Margo nakit dobija svoj smisao”, pričaju nam Iva i Marija.

Ne kriju iznenađenje zainteresovanošću sugrađana za unikatnost i kako kažu “ljubav u malom”, pa im to daje dodatnu motivaciju da razviju svoj, slobodno možemo reći, biznis.

Foto: Iva Hajduković, privatna arhiva

“Šanse za razvoj malog biznisa postoje, iako smo svjedoci vremena ekonomske nestabilnosti i krize. Mi vjerujemo da sve što radite sa ljubavlju i trudom na kraju se isplati i daje mu prosperitet. U našoj državi postoji ogroman potencijal za ručni rad, koji se možda i ne koristi u tolikoj mjeri. Ručno rađeni nakit kod nas nije toliko cijenjen kao u inostranim zemljama, ali to nas ne sprječava da u njega uložimo ljubav koja i pokreće ovaj brend, osim žena koje ga ponosno nose! Podrške od porodice i prijatelja ne fali, kao ni od ostalih ljudi koji imaju svoje male biznise, poenta je da podržavamo jedni druge”, iskrene su naše sagovornice našeg portala.

No, pored svoje kreativne nedavno su pokazale i humanu stranu. Tokom “ružičastog novembra” izrađivale su broševe koje su po simboličnoj cijeni prodavale za samo jedan eura, a novac uplaćivale u humanitarne svrhe. Njihova priča “Pođi” naišla je na sjajne reakcije javnosti pa se nadaju da će uskoro imati slične inicijative.

Pored toga nastojaće, kažu, da svoj rad učine još dostupnijim javnosti i to putem sajmova.

“Naši planovi idu u smjeru da priuštimo ljudima da uživo vide naš nakit i uvjere se da je ljepši nego na slikama, što je najčešći komentar koji dobijemo od djevojaka”, zaključuju Marija i Iva za kraj razgovora.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još