Kreativna mama od dragocjenih trenutaka stvara umjetnost: “Bright as Iskra” na poklon voljenima

 Kreativna mama od dragocjenih trenutaka stvara umjetnost: “Bright as Iskra” na poklon voljenima

Foto: Privatna arhiva

Uređujući dom za svoja dva dječaka, Ivona Rabrenović se neplanirano upustila u mini biznis. Kreirajući zanimljive detalje, kojima bi oplemenila dječiju sobu, napravila je prvi porodični poster koji će uvijek asocirati na jedinstvo i lijepe trenutke. No, dok je uživala u kreativnom radu ideje su se samo nizale, te su tako dragocjeni momenti pretočeni u umjetnost počeli da stižu i do prijatelja, a ubrzo i do prvih mušterija koje uživaju u jednostavnosti rukotvorine koja ima jedno dublje značenje.

„Bright as Iskra” naziv je ideje kojoj je Ivona posvećena mimo svakodnevnih privatnih i poslovnih obaveza a ciijela priča je, kako pojašnjava u razgovoru za FOS, nastala iz ljubavi i čiste emocije.

Foto: Samir Lačević

„Sve ono što je sadašnjost i trenutno se dešava postaće jednom uspomena. Naša želja je bila da neke uspomene ostanu zapisane, zabilježene i sačuvane od zaborava. I tako su nastali najljepši posteri koji krase domove, sad već velikog broja, naših sugrađana”, kaže sagovornica FOS-a, otkrivajući nam zaista posebnu simboliku naziva ove ideje.

“Nikad me niko nije pitao zašto se naša kreativna radionica zove Bright as Iskra. Evo otkriću vam tajnu. Do nekih mjesec dana prije porođaja su nam ljekari govorili da će nam se roditi djevojčica i suprug i ja smo se složili da joj damo ime Iskra, kako se na kraju rodio najljepši dječak na svijetu Todor (godinu dana kasnije dobio je konkurenciju – mlađeg brata Jovana) ime Iskra nam je ostalo kao najljepše ime koje je napokon dobilo svoga vlasnika.”

Dom, kaže, nije mjesto već osjećanje. Prostor u kojem boravimo je izuzetno bitan pa se zato trudi da svaku ideju realizuje na najbolji mogući način. Ne krije da su pogotovo roditelji zainteresovani za postere, pa je dosta toga što baš ovako žele da ovjekovječe.

“Ono što kao roditelj voliš posebno da zapamtiš su podaci o rođenju (vrijeme, datum, težina i dužina bebe) i onda, zašto ne bi to zapisali, uramili i postavili na zid i čuvali od zaborava. Nezaobilazni su i posteri sa značenjima imena, kao i porodični posteri. A tu su i posteri za bake i đedove, tetke i teče, zaljubljene parove, kao i nabolje prijatelje. Svaki je naravno, osmišljen da bude drugačiji i autentičan, zavisno od želje klijenta,i tu kreativnost stupa na scenu”, kaže Ivona za naš portal dodajući da joj ni brojne obaveze nisu prepreka za kreativni rad. Dobra organizacija je ključ uspjeha pa se sve može postići.

Foto: Privatna arhiva

“Uglavnom radim dok djeca spavaju, tada mogu da se fokusiram na rad i imam neophodan mir. Često čujemo da je roditeljstvo najodgovorniji, ali i najzahtijevniji posao, od kojeg zavisi u kakvog će čovjeka to biće sjutra izrasti. Od momenta kad odlučite da želite djecu pa do kraja života, svaka sekunda, svjesno ili nesvjesno, usmjerena je ka njima. I onda nastupa ‘životno žongliranje’ između dvije/tri suprotstavljene uloge. Moji dječaci su za sada još uvijek mali i trudim se da im se tokom cijelog dana posvetim što više mogu. Najveću zahvalnost jer nijesu osjetili moj nedostatak pažnje dugujemo pandemiji, koja nas je sve okupila u kući, jer su vrtići bili zatvoreni. A što se tiče pomoći tu su da asistiraju kada mama pakuje, jer ‘kad se male ruke slože sve se može, sve se može…” 

Za izradu jednog postera prije svega treba ideja, a toga u ovom slučaju kreativnoj mami ne fali.

Foto: Privatna arhiva

“Dosta ljudi se pojavi sa željom da nekog iznenadi, ali jednostavno ne zna koji bi to motiv bio idealan za tu priliku. Onda radimo par idejnih rješenja (često tek tada nastupa neodlučnost oko odabira najljepšeg motiva), zatim štampa i onda se bira adekvatan ram za poster, fotografisanje finalnog proizvoda, pakovanje i slanje na adresu kupca. Dosta dug proces koji je na prvi pogled jednostavan. Međutim, kad se uloži ljubav, strpljenje i posvećenost, sve to dobija još veću vrijednost i draž. Posebna satisfakcija je kada stignu reakcije kupaca, sa predivnim impresijama i riječima zahvalnosti, i taj poseban osjećaj zadovoljstva je vrijedan svakog truda”, navodi sagovornica FOS Media portala.

No, da bi se neko bavio izradom ovakvih postera nije dovoljna samo želja. Potrebno je i znanje iz oblasti dizajna a koje je, reklo bi se ključno, u cijeloj kreativnoj priči.

“Sve počinje od ideje i skice, razmišljanja i razmatranja mogućih rješenja, sve do gotovog proizvoda. U ovom poslu je ljubav prema dizajnu neizostavna, s obzirom na to da svaki proizvod treba da bude jedinstven i maksimalno kvalitetan kako bi kupac kojem pravimo određeni poster bio zadovoljan. Detalji su takođe vrlo važni, imati mjeru, i naglasiti onoliko koliko treba. Jednako kao dijete koje je srećno kad dobije pohvalu za uspješno obavljen posao, tako se osjećamo i mi odrasli kad nakon predaje poklona dobijemo samo pohvale i izraze oduševljenja. To nas dodatno motiviše da nastvimo sa radom, da usavršimo način izrade i budemo otvoreni ka novim idejama koje će unaprijediti naš rad.”

Foto: Privatna arhiva

Ivonini radovi stižu i van granica Crne Gore. Naravno, to i ne čudi s obzirom da je, kako pojašnjava, “u pitanju malo drugačiji suvenir, ali porodični, intimniji, koji stotinama i hiljadama kilometara udaljene članove porodica i prijatelje podsjeća da neko u njihovoj rodnoj zemlji misli na njih.”

Radove za sada prezentuje isključivo na društvenim mrežama i to putem Instagram i Fejsbuk profila, a za kraj razgovora najavljuje i nove proizvode kojima, kaže, nećemo odoljeti.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još