Koronavirus prekinuo tradiciju: Evo kako će kraljica Elizabeta proslaviti Novu godinu

 Koronavirus prekinuo tradiciju: Evo kako će kraljica Elizabeta proslaviti Novu godinu

Foto: EPA-EFE

Pandemija koronavirusa je primorala da se predstojeća Nova godina drugačije proslavi u odnosu na prethodne. Izuzetak po ovom pitanju nisu ni britanska kraljica Elizabeta II i njen suprug. Prvi put u 33 godine kraljica i princ Filip su prekinuli kraljevsku tradiciju obilježavanja Božića. Do sada su ovaj dan obilježavali na imanju Sandringham u Norfolku. To je bilo i mjesto njihove proslave Nove godine, pise Klix.ba.

Iz Buckinghamske palate su saopšili početkom ovog mjeseca da će zbog ograničenja nametnutih zbog pandemije Božić obilježiti, kako su naveli, tiho u dvorcu Windsor.

„Razmotrivši sve odgovarajuće savjete, kraljica i vojvoda od Edinburgha odlučili su Božić provesti mirno u Windsoru“, izjavio je njihov glasnogovornik.

Očekuje se da će kraljevski par i Novu godinu dočekati sam u Windsoru, na sličan način kao i Božić. Međutim, u uobičajnim okolnostima njihovo obilježavanje Božića i proslava Nove godine su drugačiji.

Na zvaničnoj web stranici je navedeno da to obično čine na seoskom imanju Sandringham u Norfolku. Kraljica na proslavu Nove godine poziva i one članove porodice koji nisu mogli s njom obilježiti najznačajniji hrišćanski dan.

Pretpostavlja se da Elizabeta boravi na ovom mjestu do 6. februara, godišnjice očeve smrti, kralja Georgea VI. Preminuo je u 56. godini kada je imala 25 godina.

Bivši sekretar kraljevske porodice za medije Charles Anson je otkrio da mnogo veći naglasak daju na Božić, nego li na Novu godinu. Ukazao je da postoji duga tradicija novogodišnjih igara koja je počela tokom skrivanja u Windsoru od vazdušnih napada u Drugom svjetskom ratu.

Kraljica budna dočekuje Novu godinu i to čine svi ostali koji su zajedno s njom. Njen bivši privatni sekretar je u svojim memoarima na osnovu kojih je izdata knjiga „The Royals“ William Heseltine naglasio da niko ne smije leći u krevet prije nego što to učini kraljica.

Brian Hoey, autor knjige „At Home with the Queen“, je naveo da Elizabeta u Novoj godini uživa u igri „lucky dip“. Igra je vrlo jednostavna. Počinje kada lakej donosi posudu ispunjenu piljevinom u kojoj su skrivene zabilješke, a koje sadrže predviđanja za iduću godinu.

Prvog dana Nove godine posjećuje crkvu Svete Marije Magdalene u Sandringhamu. Zatim slijedi jahanje konja i lov na fazane. Ali, nije poznato na koji način učestvuje u lovu, piše list Independent.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja