Koronavirus dugoročno oštećuje pluća

 Koronavirus dugoročno oštećuje pluća

Foto pixabacomilustracija

Novo britansko istraživanje sugeriše da Kovid-19 može uzrokovati plućne abnormalnosti koje se mogu otkriti i više od tri mjeseca nakon što su pacijenti zaraženi, piše BBC.

U istraživanju provedenom na deset pacijenata na Oksfordskom univerzitetu korišćena je nova tehnika skeniranja kako bi se identifikovala oštećenja koja nijesu registrovana običnim skeniranjem.

Ova tehnika uključuje korišćenje plina koji se naziva ksenon tokom magnetne rezonance kako bi se stvorila slika oštećenja pluća. Tačnije, pacijenti udišu gas tokom pretrage.

Profesor Fergus Gleson, koji vodi istraživanje, isprobao je svoju tehniku skeniranja na deset pacijenata starosti između 19 i 69 godina.

Osam ispitanika je imalo probleme s kratkim dahom i umorom tri mjeseca nakon što su prebolovali koronavirus. Nijedan od njih nije trebao koristiti inhalator, a obični snimci nijesu registrovali komplikacije na plućima.

S druge strane, Glesonova skeniranja na istih osam ispitanika su pokazala znakove oštećenja pluća, tj. one dijelove pluća iz kojih vazduh otežano ide u krv, piše BBC.

Rezultati su naveli profesora Glesona da planira ispitivanje do 100 ljudi kako bi utvrdio da li ista oštećenja imaju i oni koji nijesu primljeni u bolnicu i nijesu patili od tako ozbiljnih simptoma. Cilj je otkriti da li dolazi do oštećenja pluća i, ako dolazi, da li je trajno ili se vremenom rješava.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja