Kako se zaštititi od infekcije

 Kako se zaštititi od infekcije

foto ilustracija

Gripa je ozbiljna bolest sa smrtonosnim komplikacijama, smanjuje imuniteti iscrpljuje organizam, a od nje umire jednak broj ljudi kao u saobraćajnim nesrećama, tvrde stručnjaci. Kako se zaštititi i izbjeći infekciju gripe ove godine?

Sapun i voda

1. Ruke ne perete često – Tokom sezone gripe, virus je posvuda. Na kvakama, knjigama, tastaturi, dugmadima na liftu, u autobusu…Ako sve te predmete dirate rukama, a njih naknadno ne operete, ozbiljno povećavate šansu da ćete se zaraziti. Stoga je važno ruke što češće dezinfikovati i prati sapunom i vodom. 

2. Izbjegavate dezinfekcijska sredstva – Naravno da nećete uvijek imati pristup vodi i sapunu, ipak to ne znači da ne možete učiniti ništa po pitanju zaštite. Uvijek pri ruci imajte dezinfekcijski gel ili maramice kako biste ruke u bilo kojem trenutku mogli očistiti od virusa.

3. Stalno dirate lice – Ako vam je navika stalno rukama dodirivati lice, nos i oči, ovo je pravo vrijeme da se riješite te navike.

Ništa drugo ne može u vaš organizam unijeti virus brže od prljavih prstiju koji dođu u kontakt s nosom, očima ili ustima.

Izvor zaraze

4. Družite se s onima koji su zaraženi – Osobe koje imaju gripu su i prvi izvor zaraze virusom. Upravo je to razlog zašto kontakt s njima može povećati šanse da ćete se i vi zaraziti. Tokom sezone gripe potpuno je jasno da morate držati distancu od prijatelja i članova porodice koji su se zarazili. 

5. Živite nezdravo – Jak imunitet kroz sezonu gripe može vam pomoći da izbjegnete infekciju.

Pokušajte svakodnevno u ishranu uvrstiti voće i povrće, posebno ono koje sadrži dovoljne količine vitamina C.

Niste se vakcinisali

Nikako najmanje važna činjenica jest da će vas vakcina zaštititi od infekcije, a ako i grip dobijete umnogome olakšati simptome. Stoga se vakcinišite dok je vrijeme kako biste se što bolje zaštitili od gripe. 

Unos vitamina i san

Prvo što ste pomislili vjerojatno je štand s voćem, ali možda je bolje da posegnete za nadomjescima prehrani. Vitamin C možda neće ukloniti gripu, ali će vas zaštititi. Vitamin D i selen, takođe, pružaju zaštitu organizmu. Sok od narandže i jogurt sadrže velike količine vitamina D i C, dok su brazilski oraščići puni selena. 

Zimski period sa svim svojim karakteristikama pravi je izazov organizmu. Upravo zbog toga zimi jedite zdravo, raznovrsno i umjereno, birajte namirnice bogate vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima.

Nedostatak sna kroz duži vremenski period može imati cijeli niz negativnih učinaka na vaš organizam, a jedan od njih je svakako i narušen imunitet, što znači da tijelo neće biti dovoljno jako da bi se borilo s virusima i bakterijama. Ciljajte na osam sati neprekidnog sna, prenosi Dnevni avaz.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja