Iz Boke direktno u Podgoricu: “Šinjorina” kao odraz ličnog stila i senzibiliteta prema modi (FOTO)

 Iz Boke direktno u Podgoricu: “Šinjorina” kao odraz ličnog stila i senzibiliteta prema modi (FOTO)

Foto: Marija Stanković

Prvo nakit a potom i jedinstvene marame i torbe sa potpisom Tatjane Batuta Brajović već nekoliko godina osvajaju dame širom Crne Gore. Iz srca Boke u srce glavnog grada prije nekoliko godina stigla je “Šinjorina”, namijenjena svim ljubiteljkama jedinstvenog nakita i aksesoara. Ogrlice, minđuše, torbe, marame, a odnedavno i jedinstvene kragne sa potpisom ove talentovane dizajnerke teško da mogu proći neopažene, pa za Portal Podgorica Tatjana govori o svojoj jedinstvenoj priči koja se, kako nam otkriva, rodila na završnoj godini studija a uz talenat, volju i upornost uspješno i realizovala.

Foto: Marija Stanković

„Rad na razvoju brenda doveo je do kreiranja vizuelnog identiteta, zatim do izrade knjige grafičkih standarda, što je ujedno bila i tema mog specijalističkog rada na Fakultetu vizuelnih umjetnosti. Studirajući vizuelne umjetnosti uvijek sam imala afiniteta prema modnoj ilustraciji, pa samim tim smatram da je ’Šinjorina’ dobar primjer primjene grafičkog dizajna u modi“, kaže Tatjana u razgovoru za Portal Podgorica.

Foto: Marija Stanković

U početku je pravila jedinstveni nakit a potom je proširila ponudu pa su ideje u maloj kreativnoj radionici konstantno rasle i razvijale se.

Foto: Marija Stanković

„Koncept koji sam pratila je sloboda izbora materijala, sve dok je prisutan unikatni potpis Šinjorine. Bez tendencije da se izbor materijala ograniči, pri izradi nakita koriste se kamene, staklene, keramičke perle raznih oblika i boja u kombinaciji sa kanapima i metalnim komponentama.“

Foto: Marija Stanković

Inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu a izradu proizvoda, pojašnjava, prate tri faze:

„Proces započinje istraživanjem, promišljanjem i skiciranjem ideje. Nakon skiciranja započinje realizacija, proces prenošenja vizije u grafičku formu pomoću vektorskog programa. Sljedeći korak obuhvata štampu, apliciranje Ilustrovanih uzoraka na tekstilni materijal, da bi u završnoj obradi krojenja i šivenja finalni proizvod dobio svoj oblik. Kada u jednom trenutku imamo finalni proizvod, isti se fotografiše, zatim reklamira posredstvom društvenim mreža i dalje plasira ka zainteresovanim stranama”, priča naša sagovornica.

Foto: Marija Stanković

Cijeli proces sprovodi samostalno a nedavno je osmislila i posebnu kolekciju ogrlica – kragni koje su izazvale ogromno interesovanje.

„Kako sam navela ranije, jedan od koraka procesa izrade proizvoda jeste istraživanje. Upravo ono me je dovelo do zaključka da kragne mogu biti veoma jedinstven modni dodatak koji predstavlja jednu vrstu izlaza iz svakodnevnih okvira. Prilikom izrade nastojala sam da upečatljivim grafičkim rješenjima i bojama stvorim aksesoar koji će biti originalan modni detalj, namijenjen svim šinjorinama koje se ne plaše da budu drugačije. Reakcije su pozitivne što me jako raduje“, priča Tatjana za Portal Podgorica.

Foto: Marija Stanković

Smatra da „Šinjorina“ proizvodi najbolje pristaju osobama koje ne vole uniformisanost i slijepo praćenje modnih trendova, već posjeduju svoju individualnost.

„Akcenat je na proizvodima koji nisu podređeni modnim trendovima, već su odraz ličnog stila i senzibiliteta prema modi. Inspiraciju pronalazim u svakodnevnom životu, u malim stvarima, dok sam proces stvaranja obuhvata istraživanje, eksperimentisanje i uživanje u kreaciji.“

Foto: Marija Stanković

Zanimljivo je da kroz sam proces izrade aksesoara Tatjana realizuje razne projekte. Upravo jedan takav ranije je priveden kraju.

“U nastojanju da brend razvije puni potencijal, na proljeće ove godine pokrenut je projekat ’Vizuelna komunikacija kroz ilustraciju i tekstil’. Projekat je zamišljen da obuhvati apliciranje (štampu) grafičkih ilustracija na tekstilnu metražu od koje bi se kreirali modni dodaci – kragne i marame. Ukratko, ideja je bila osmisliti grafičke ilustracije, potom ih preoblikovati u pokretljivu vizuelnu formu koja ima funkcionalnu primjenu“, pojašnjava za Portal Podgorica naša kreativna sagovornica.

A kako nije imala problema kada je kreativnost u pitanju, tako se nije dvoumila ni oko prepoznatljivog imena svoje modne priče. Duh rodnog Kotora uspjela je da donese u srce Podgorice i to baš zahvaljujući nazivu brenda.

„Razmišljajući o imenu brenda, cilj je bio osmisliti jednostvano, zvučno i lako pamtljivo ime koje budi dobru emociju. Nakon promišljanja javila se ideja da se brend nazove “Šinjorina”. Poznato je da se ‘šinjorina’ upotrebljava kao lokalna riječ u Boki kotorskoj, a označava gospođicu tako da slobodno mogu reći da je na odabir imena, uticalo moje primorsko porijeklo”, pojašnjava Tatjana za Portal Podgorica.

S obzirom na to da živimo u eri digitalizacije, kada je svakome dostupan sadržaj interneta, mišljenja je i da danas svaki kvalitetan brend svojom prisutnošću na online platformama može naći publiku.

„Takođe, zapažam da se u posljednje vrijeme otvara niz concept store prodavnica koje okupljaju i promovišu samostalne brendove, što vidim kao dobru priliku za svakoga ko se bavi ovom vrstom dizajna. Na kraju i sama država je prepoznala kreativnu industriju kao jednu od grana u koju vrijedi ulagati, pa danas imamo niz projekata koji podržavaju mlade kreativce. Rekla bih da je situacija znatno bolja nego ranije, ali i da ima prostora za dalje unapređenje“, priča naša sagovornica.

Ne krije i da je svakim danom interesovanje dama za unikatne komade sve veće pa se konstantno trudi da proširi svoju kreativnu priču. Iako je od onih osoba koja ne voli da govori o planovima, ipak nam otkriva da će uskoro obogatiti svoju ponudu i to najvjerovatnije dizajnom zimskih marama za koje, kako navodi, već postoji veliki broj upita.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja