Istraživači: Oksfordska vakcina protiv kovid-19 najefikasnija u dvije doze

 Istraživači: Oksfordska vakcina protiv kovid-19 najefikasnija u dvije doze

Foto: Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta Oksford kažu da vakcina protiv koronavirusa koju su razvili sa AstraZenekom najbolje funkcioniše kao dvostruka sekvenca, baš kao što rade Modernina i Fajzerova vakcina.

U odvojenoj studiji otkrili su da vakcina, koja je u naprednim kliničkim ispitivanjima, proizvela širok imunološki odgovor bi, kako se ljekari nadaju, mogla da pruži snažnu imunološku zaštitu protiv infekcije, javlja CNN.

U jednoj studiji istraživači su provjerili da li su dvije doze zaista potrebne, a ako jesu, obje su morale da budu dvije pune doze.

„Pojačana doza vakcine indukovala je jače reakcije antitijela od pojačanog doziranja koje štedi dozu, iako se količina odgovora T-ćelija nije povećala ni sa jednom dozom. Ovi podaci podržavaju režim vakcine sa dvije doze koji se sada procjenjuje u fazi tri kliničkih ispitivanja“, napisali su istraživači u svom izvještaju objavljenom u časopisu „Nature Medicine“.

Pola doze ili puna doza?

Studija je sprovedena prije nego što je AstraZeneka objavila zbunjujuće podatke koji su ukazivali na davanje polovine doze jer bi prva doza mogla da pruži bolju zaštitu.Mala grupa dobrovoljaca dobila je polovinu doze, međutim, AstraZeneka je ukazala na to da je doziranje greška, prenosi CNN.

Po čemu se razlikuje od drugih vakcina?

Vakcina Oksford/AstraZeneka razlikuje se od vakcine kompanija Fajzer i Moderna, koje  koriste genetski materijal poznat kao mRNA.

Vakcina Oksford/AstraZeneka koristi adenovirus – uobičajeni virus koji prouzrokuje simptome slične prehladi, koji je genetski izmijenjen da nosi gen za protein koronavirusa koji obučava imunološki sistem da prepozna napadača.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još