Hrana za dobar san

 Hrana za dobar san

Foto: Shutterstock

Bilo da se radi o stresu, anksioznosti zbog koronavirusa ili drugim faktorima, ljudi jednostavno ne spavaju dobro. Tačno utvrđivanje uzroka može da bude teško, ali ponekad se problem ali i rješenje nalaze upravo u vašem tanjiru, piše N1.

Bez sumnje postoji veza između pića i hrane koja se konzumira tokom dana, posebno par sati pred odlazak na spavanje.

Iako ne postoji namirnica koja je čarobni lijek, postoje određene grupe namirnica koje su korisne za cjelokupno zdravlje.

Hrana bogata melatoninom

Melatonin je prirodni hormon koji se ponekad naziva i hormonom spavanja.

„Melatonin je hormon koji vaš mozak proizvodi kao odgovor na tamu. Pomaže u određivanju vremena cirkadijanskih ritmova i spavanju“, rekla je za HuffPost nutricionista Šana Minej Spens.

Iako se melatonin proizvodi u tijelu, takođe možete da jedete hranu koja ga sadrži, poput badema koje možete da grickate tokom dana.

A tu je i triptofan. Njega sadrže namirnice poput svježeg sira i jogurta koji povećava proizvodnju melatonina i može vam pomoći da se dobro naspavate, rekla je Spens. Ali, ako konzumirate hranu bogatu melatoninom ili ga uzimate kao dodatak ishrani, Spence preporučuje da pričekate najmanje sat vremena ili 30 minuta prije odlaska u krevet, koliko je potrebno da melatonin djeluje na tijelo, prenosi N1.

Hrana koja sadrži magnezijum

„Smatra se da je najvažnija uloga magnezijuma u njegovoj sposobnosti da smanji upalu. Uz to, može pomoći u smanjenju nivoa hormona stresa kortizola, za koji se zna da prekida spavanje“, rekla je Spens.

On se nalazi u lisnatom povrću, bademima, maslacu od kikirikija, lanu i semenkama suncokreta.

Minimalno obrađena hrana

Hrana koja je minimalno obrađena i prepuna vlakana je kategorija hrane koju biste trebali da konzumirate tokom dana kako bi vaš želudac mogao da bude zadovoljan tokom noći.

Začinjenu hranu svedite na minimum

Začinjena hrana može da iritira crijeva, što za rezultat ima neprijatan osećaj, pa čak i bol dok se hrana kreće kroz  gastrointestinalni trakt.

Međutim, to ne znači da morate u potpunosti da zaboravite na začinjenu hranu, već da jednostavno ona ne bude dominantna u vašem tanjiru. Možete je jesti, ali u manjim količinama u kombinaciji sa drugom vrstom hrane.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja