Fejsbuk uklanja sve lažne objave o vakcinama

 Fejsbuk uklanja sve lažne objave o vakcinama

Foto: Pixabay

Iz Fejsbuka je danas rečeno da će ukloniti sve objave koje sadrže tvrdnje o vakcinama protiv koronavirusa, a koje su odbacili stručnjaci za javno zdravlje, budući da društvena mreža djeluje agresivnije u suzbijanju dezinformacija o koronavirusu, a neistine su sve veće, prenosi Noob.ba.

Ova kompanija je prethodno uklonila pogrešne informacije o vakcini protiv dječje paralize u Pakistanu, kao i pogrešne informacije o vakcini protiv ospica na Samoi tokom izbijanja bolesti.

Ovaj potez, prenosi “New York Times”, ide korak dalje od načina na koji je Fejsbuk postupao sa dezinformacijama o drugim vrstama vakcina. Kompanija je ranije otežavala pronalaženje dezinformacija o vakcinama koje nisu povezane s koronavirusom tako što su ga “smanjile”, u osnovi čineći ga manje vidljivim u vijestima ljudi.

Sada je, međutim, iz Fejsbuka rečeno da planiraju potpuno da uklone laži protiv COVID-19 vakcina, ako diskredituju ili protivrječe tvrdnjama zdravstvenih stručnjaka uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Američku administraciju za hranu i lijekove i Centrar za kontrolu i prevenciju bolesti.

– Ovo je još jedan način primjene naše politike za uklanjanje dezinformacija o virusu koji bi mogli dovesti do neposredne fizičke štete. Ovo može uključivati ​​lažne tvrdnje o sigurnosti, djelotvornosti, sastojcima ili nuspojavama vakcine – rečeno je iz ove kompanije.

Fejsbuk je dodao da će ukloniti i “lažne tvrdnje da vakcine COVID-19 sadrže mikročipove ili bilo šta drugo što nije na službenoj listi sastojaka vakcina”, prenosi Noob.ba

Društvena mreža već dugo oklijeva da uđe u prostor utvrđivanja šta su istinite ili lažne informacije na svojoj platformi. Mark Zukerberg, osnivač i izvršni direktor Fejsbuka, jasno je rekao da “ne želi biti arbitar istine” onoga što je objavljeno na web lokacijama.

Ali Zukerberg je takođe uzeo aktivnu ulogu u borbi protiv širenja dezinformacija o koronavirusu. Fejsbuk je stvorio nove proizvode i alate za informisanje javnosti o potencijalnim opasnostima virusa. Zukerberg je već u martu poslao poruku dr Entoniju Faučiju, najvišem američkom stručnjaku za infektivne bolesti, i ponudio svoju pomoć u borbi protiv virusa. Doktor Fauči se od tada pojavio u više intervjua uživo na Fejsbuku sa Zukerbergom.

Zbog noviteta vakcine protiv COVID-19, ne mogu se odmah ukloniti sve lažne tvrdnje, rekao je Fejsbuk. Društvena mreža je rekla da planira i dalje da šalje ljude u svoj Informativni centar COVID-19, koji sadrži provjerene i najnovije informacije o virusu.

Odluka Fejsbuka da ukloni dezinformacije povezane s vakcinama nije bez presjedana. Kompanija je prethodno uklonila pogrešne informacije o vakcini protiv dječje paralize u Pakistanu, kao i pogrešne informacije o vakcini protiv ospica na Samoi tokom izbijanja bolesti.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja