Danas je „Black Friday“: Zašto je ovo najbolji petak u godini?

 Danas je „Black Friday“: Zašto je ovo najbolji petak u godini?

Foto: Pixabay

Šopingholičari i oni koji jure popuste kreću u borbu da prvi stignu do robe koju su odlučili da kupe. Amerikancima će ovo biti kraća sezona kupovine, jer je Dan zahvalnosti pao četvrtog četvrtka u novembru. Međutim, ove godine sve je u sjenci korone, pa se vjeruje da će se kupci prebaciti online.

Milioni ljudi širom svijeta pohrliće danas, na Crni petak, u tržne centre i u onlajn kupovinu zahvaćeni tradicionalnom šoping groznicom. Trgovci i zaštitnici potrošača mole da se poštuju epidemiološke mjere. Mnoge države donijele su propise i mjere koje ograničavaju broj kupaca u prodavnicama, kao i radno vrijeme, prenosi Dnevni Avaz.

Sezona prazničnih kupovina u SAD zvanično je počela u četvrtak proslavom praznika Dana zahvalnosti, a nastavlja se danas kada milioni Amerikanaca nagrnu u potragu za ogromnim popustima, zato je Crni petak (Black friday) uvijek prvog petka poslje Dana zahvalnosti.

Iako trgovci računaju na oporavak prodaje zbog zastoja koji je trajao prethodnih mjeseci, oni posmatraju stanje i izvan okvira ekonomskih podataka, smišljajući načine kako da povećaju prodaju i preteknu druge trgovce.

Međutim, činjenica je i da taj trend u SAD polako jenjava u odnosu na godine ranije, a u našim krajevima, čini se, tek sad doživljava ekspanziju. Međutim, reklo bi se da ga tumačimo na naš način. Pa tako popusti traju samo taj dan, ili eventualno tri, dok popusti ne idu mnogo dolje od stalnih cijena.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još