Da li će aspirin biti obavezan lijek u terapiji oboljelih od korone?

 Da li će aspirin biti obavezan lijek u terapiji oboljelih od korone?

foto ilustracija

U Velikoj Britaniji je pokrenuto veliko istraživanje kako bi se ispitalo da li aspirin treba uključiti kao obavezan lijek u terapiji koronavirusa jer smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka kod osoba oboljelih od kovida 19.

Britanska studija „Rikaveri“, koja istražuje niz potencijalnih medikamenata u terapiji zaraženih koronavirusom, objavila je da će i aspirin, koji se obično propisuje bolesnicima sa kardiovaskularnim smetnjama kao razređivač krvi, biti predmet njihove provjere, prenosi RTS. 

„Smatrali smo da je posebno važno uključiti i aspirin u ovo istraživanje jer postoje dovoljno jake pretpostavke o njegovoj efikasnosti, a pored toga, ovo je bezbjedan, jeftin i široko dostupan lijek“, navodi Piter Horbi, glavni rukovodilac studije.

On ističe da traže ljekove za kovid 19 koje može odmah da koristiti bilo ko, bilo gdje u svietu.

„Ne znamo da li je aspirin takav lijek, ali saznaćemo“, dodaje Horbi.

Pacijenti sa kovidom 19 su u većem riziku od nastanka krvnih ugrušaka zbog hiperreaktivnih trombocita, ćelijskih fragmenata koji pomažu u zaustavljanju krvarenja, a aspirin je sredstvo koje može smanjiti rizik od nastanka ugrušaka.

Predviđeno je da najmanje 2.000 nasumično odabranih pacijenata unosi 150 miligrama aspirina dnevno, zajedno sa uobičajenom terapijom. Rezultati tih pacijenata uporediće se sa najmanje 2.000 drugih pacijenata oboljelih od kovida 19 koji su primali samo redovnu terapiju.

Profesor Martin Lendrej, koautor istraživanja, napominje da se aspirin već koristi kao terapija u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka kod stanja poput srčanog i moždanog udara i preeklampsije kod trudnica.

„Uključivanje pacijenata u jedno ovakvo istraživanje koje je preduzeo program ‘Rikaveri’ je jedini način da se procijeni postoje li jasni pozitivni efekti na pacijente sa kovidom 19 i da li te koristi premašuju bilo kakve potencijalne neželjene efekte, kao što je rizik od unutrašnjeg krvarenja“, dodaje Lendrej.

Kao sredstvo za razređivanje krvi, aspirin povećava rizik od unutrašnjeg krvarenja, a redovno korišćenje u dužem vremenskom periodu može prouzrokovati oštećenje bubrega.

U okviru studije „Rikaveri“ biće testiran i antibiotik azitromicin kao i eksperimentalni koktel protiv antitijela farmaceutske kuće „Ridženeron“ koji je korišćen za liječenje Donalda Trampa.

Početkom pandemije, britanski naučnici su utvrdili i da je i deksametazon, steroid koji je jeftin i dostupan, takođe veoma uspješan u liječenju oboljelih od kovida 19.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja