„Vrijeme je za novu umjetničku revoluciju i energiju koja će oplemeniti mnoge živote“

 „Vrijeme je za novu umjetničku revoluciju i energiju koja će oplemeniti mnoge živote“

Foto: Nada Vojinović

Iako 2020. godina nije počela, a ni protekla onako kako smo očekivali, neki su ipak odlučili da je provedu na najbolji mogući način. Među njima je i naš multimedijalni umjetnik Slavko Kalezić koji je pored odmora i vremena posvećenog bližnjima, uveliko radio na spremanju novih uloga ali i projekata, piše FOS Media.

Ne krije da je njegovu pažnju tokom prethodnog perioda naročito okupirao rad na monodrami „Soulfood“, čija bi premijera trebalo da bude upriličena u aprilu u Crnogorskom narodnom pozorištu, a kojom će proslaviti čak 15 godina karijere. U razgovoru za FOS premijerno najavljuje ideju koju je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, a za koju vjeruje da će ispuniti sva očekivanja i imati dug pozorišni život.

 „Soulfood“ u formi monodrame – „U potpunosti odražava moj način života i razmišljanja“

Prvu profesionalnu ulogu Kalezić je odigrao davne 2006. godine. Sada, 15 godina kasnije, izvešće monodramu rađenu po knjizi Žane Poliakov a koja, kako pojašnjava, u potpunosti odražava njegov način života i razmišljanja.

„Žana Poliakov je umjetnica i spisateljica čije su mi knjige prirasle za srce a ’Soulfood’, zaista, zauzima ono najposebnije. Svima preporučujem da kupe knjigu i pročitaju je. Vrijedi! Doživjećete putovanje poslije kojeg nećete biti isti. Kako da opišem osjećaj kada nakon deset godina čitanja jedne knjige dođete u situaciju da tu istu knjigu adaptirate i, na kraju, igrate? Kako opisati čast koja je jednom umjetniku ukazana? To se samo doživljava. Žana mi je ukazala tu čast da budem prvi koji će igrati njeno djelo; djelo koje je oborilo sve rekorde čitanosti i izdavanja. Jedna od njenih rečenica je: ’Samo blistaj, srce medeno“, kaže Kalezić u razgovoru za FOS.

Projekat, iako izuzetno složen, predstavlja jedno dragocjeno iskustvo našem umjetniku. Monodramu priprema već nekoliko mjeseci, pa ne krije da je adaptacija 280 strana knjige i te kako bila izazovna.

„To je mnogo materijala i strogo sam vodio računa o tome da ne propustim sve one djelove koji su scenski jako zanimljivi. Da se razumijemo, svaka napisana riječ u knjizi je na svom mjestu, ali bilo je izazovno izdvojiti sve ono što je scenski zanimljivo i igrivo“, pojašnjava sagovornik FOS-a dodajući da je nakon toga krenuo da radi koncept i režiju monodrame.

Razmišljao sam o tome kuda želim da odvedem gledaoce. Tekst je feministički orjentisan s obzirom na to da je pisan iz Žaninog ugla. Poznato je da sam umjetnik koji je privržen feminizmu. Žene su moja mnogobrojna publika. Ovo je svojevrstan poklon svim ženama koje prate moj rad. Ovo je poklon svim onim ženama koje nemaju hrabrosti da se odupru plitkoumnim društvenim okvirima. Ovo je je monodrama za sve žene koje se plaše kako će ih društvo osuditi ako ostvaruju svoje snove. Ovo je monodrama koja se zalaže za oslobađanje žena od nasilja, seksizma i tradicionalnih ženskih uloga (domaćice, supruge, majke, seksualnog objekta) i za prihvatanje žene kao cjelokupne ličnosti“, navodi Kalezić naglašavajući da sprema projekat koji će sadržati sve ono što se od Slavka kao glumca očekuje, kao i sve ono što se ipak i ne očekuje.

„Moram priznati da će ovo drugo prevagnuti. Vrijeme je za novu umjetničku revoluciju. Vrijeme je za novu energiju koja će oplemeniti mnoge živote. Neke će i spasiti, u to sam siguran. Ovo je višeslojan projekat koji će mnoge zamisliti. Ovim putem želim da se obratim i muškom rodu i da im poručim da je, takođe, jako važno da odgledaju monodramu.”

Dimitrije Nedeljković

„Niko ne može da raste umjesto nas, niti da uči umjesto nas. Svoj život i svoj put određujemo mi sami” – ovo je samo jedna od rečenica iz “Soulfood-a” a koja i te kako opisuje i stavove našeg sagovornika. Zato ne krije da se posebne emocije bude uvijek kada ima probu monodrame.

“Dešava se jedan život. Istina koja me svaki put učini boljim čovjekom. Snažnijim umjetnikom. Dešava se magija koja mi uliva nadu da ima spasa za čovječanstvo. Jedna od poruka koju je čarobnica Žana napisala jeste: ‘Našu kulturu čine ljudi koji se često plaše svakog ko je različit. Ljude su tokom istorije omalovažavali zbog ludog individualizma, da bi kasnije, u bezbjednija vremena, bili obožavani.’ Kakva istina“, kaže Kalezić za FOS.

Što se tiče očekivanja ona su isključivo u domenu onoga što obuhvata realizaciju zamišljene ideje.

“Uraditi glumački zadatak koji sam precizno odredio. Uvijek sam se vodio nepogrješivom intuicijom. Znam da će ovaj projekat ostaviti trag i imati dug pozorišni život. Kad samo pomislim na to koliko smo Žana i ja utkali ljubavi u ovaj projekat… uspjeh je neminovan.”

Premijera planirana za april

I uprkos trenutnoj situaciji i poteškoćama koje nam je donijela pandemija, sagovornik FOS-a se nada da će premijera ipak biti upriličena u aprilu.

“Vjerujem da će se do tada situacija sa pandemijom stabilizovati i da će pozorišta biti otvorena za publiku. Ministarstvo kulture Crne Gore je podržalo projekat i veoma sam zahvalan što godinama podržava moj rad. Takođe, veliko mi je zadovoljstvo što je uprava moje matične kuće, Crnogorskog narodnog pozorišta, prepoznala kvalitet mog projekta. Veliko mi je zadovoljstvo što će se premijera desiti na sceni CNP-a. Ovom prilikom otkrivam da ću premijerom monodrame ‘Soulfood’ proslaviti 15 godina svog umjetničkog stvaralaštva. Sad shvatate koliko (mi) je značajan ovaj projekat”, navodi Kalezić u razgovoru za FOS Media.

Nada Vojinović

Uporedo sprema i šest pozorišnih uloga

Pored monodrame ima vremena i za druge umjetničke priče pa tako radi i na pozorišnim predstavama: “Đokonda” u režiji Dušanke Belade u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta u kojoj igra čak tri uloge, “Kontraevolucija” u režiji Obrada Nenezića u koprodukciji KIC-a “Budo Tomović” i “Zahumlje” iz Nikšića. U novembru prošle godine je priveo kraju rad na predstavi “Posjeta” u režiji Aleksandra Morfova, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta.

“U suštini, šest značajnih uloga koje jedva čekam da publika odgleda. Jasno je da sam konstantno kreativan i da predano radim. Vjerujem u to da će ova godina svima nama biti naklonjena”, iskren je Kalezić.

“2020. – godina koja me je naučila da čovjek i u zatvoru može biti slobodan“

Kada se osvrne na godinu za nama priznaje da je bila zaista nesvakidašnja ali da mu je, uprkos svemu, ipak donijela i dosta lijepih trenutaka.

Osjećanja su pomiješana jer ne mogu da prestanem svemu da se čudim. Sve nas je iznenadila situacija u vezi sa korona virusom i trebalo je da prihvatimo činjenicu da živimo u godini ograničenja i zabrana. Na moju veliku sreću, odmah sam prihvatio realnost i rekao sebi da ću, uprkos takvoj realnosti, aktivirati svoj mikrosvijet koji je satkan od najljepših životnih materijala i živjeti sopstvenu slobodu, uz, naravno, poštovanje svih mjera. Upalilo je. Vrijeme lockdown-a sam proveo trenirajući u svom dvorištu, zdravo se hraneći i radeći ono što najbolje znam – bavljenje umjetnošću“, kaže sagovornik FOS-a dodajući da mu je 2020. donijela i mnogo lijepih stvari kako na privatnom tako i na poslovnom planu.

Bio sam dio mnogih onlajn projekata: Ministarstvo kulture Crne Gore – kampanja ‘Ostani doma’ gdje su umjetnici bili kreativni sa ciljem da uljepšaju dane karantina svima koji su pratili projekat; Eurovision Home Concerts – bio sam dio prve epizode online evrovizijskog koncerta (koji je okupio evrovizijske zvijezde) koja je oborila sve rekorde gledanosti; veoma značajan intervju za BBC RADIO 1 koji je sa mnom uradio čuveni Greg James. Jako važni projekti kako za mene tako i za Crnu Goru. Godina koja me je naučila da čovjek i u zatvoru može biti slobodan. Pametnome dosta.“

Nada Vojinović

„Položio sam još jedan od životnih ispita“

Kada je u pitanju rad umjetnika u godini pandemije sagovornik FOS-a kaže da je sve uglavnom bilo otkazano, eventualno pomjereno za 2021. godinu. No, to ga nije obeshrabrilo da sa elanom odradi sve što zamisli.

Od početka ove situacije, preuzeo sam stvari u svoje ruke i, uz konstantno poštovanje mjera, nisam dozvolio da strah upravlja mnome. Izuzetno teška godina za oblast umjetnosti. Posebno za umjetnike koji nemaju stalna primanja. Koristio sam svaki trenutak da budem svrsishodan i kreativan”, pojašnjava Kalezić za FOS.

U maju su, kaže, snimili projekat “Poetski teatar”, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, koji je emitovan na Nacionalnom javnom servisu i publika je imala priliku da uživa u čarima crnogorske poezije koje su govorili glumci Crnogorskog narodnog pozorišta. U junu su uspjeli da odigraju jednu predstavu u Kotoru i to je bilo to što se tiče angažmana.

Ideje koje su se godinama taložile poslužile su mi kao sjajan bijeg od surove realnosti koja nas je zadesila. I rodili su se predivni projekti. Meni veoma značajni. Bavio sam se duhovnošću i sebi postavio cilj da očuvam sopstveni mir i spokoj. Priznaću da sam uspio u tome”, zaključuje Kalezić za kraj razgovora za FOS.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja