Umjetnik od polomljene keramike pravi originalne skulpture

 Umjetnik od polomljene keramike pravi originalne skulpture

Foto: My Modern Met

Tradicija pravljenja keramičkih predmeta je stara nekoliko hiljada godina. Mada ovaj materijal ne gubi na svojoj ljepoti ako se s predmetima napravljenim od njega rukovodi pažljivo, on je veoma lomljiv, zbog čega je, nažalost, dosta vrijednih umjetničkih djela od keramike zauvijek izgubljeno, prenosi City Magazine.

Holandski umetnik Bauk de Fris smatra da je to velika tragedija. On je zbog toga odlučio da ne dozvoli da tako lijep materijal završi u đubretu, pa je došao na ideju da ga iskoristi za svoja umjetnička dela. Kao rezultat toga dobili smo fantastične skulpture koje imaju ljepotu keramičkih predmeta, ali i nešto novo, kreativno, što se ne viđa tako često u svijetu umjetnosti.

De Fris je započeo karijeru u modnoj industriji, ali je kasnije promijenio profesiju i počeo da se bavi restauracijom starih predmeta od keramike. Tu je naučio sve tehnike u vezi rada sa ovim materijalom, koje će kasnije iskoristiti u stvaranju svojih neobičnih dela, piše City Magazine.

Jedna od takvih tehnika potiče iz Japana i zove se kintsugi. Ovaj japanski metod spajanja polomljene keramike zahtijeva korišćenje laka izmešanog sa zlatnim prahom. „Filozofija iza kintsugija se uklapa sa onim što radim. Ja vjerujem da nešto što je oštećeno i dalje može da bude lijepo. Kintsugi filozofija kaže da je oštećenje deo istorije predmeta i ono ne treba da se krije. Trudim se da se i u svom radu držim toga“, izjavio je Bauk de Fris za sajt My Modern Met, prenosi City Magazine.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja