„U svijetu umjetnosti oduševljava me sloboda“ (FOTO)

 „U svijetu umjetnosti oduševljava me sloboda“ (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Uživa u putovanjima, izletima, druženju. Nadahnjuju je dobri ljudi, priroda i zanimljive stvari, zapravo sve ono što je i okružuje. A onda, kada se osami u svom umjetničkom svijetu, impresije pretvara u najkreativnija djela. Bilo da su u pitanju slikarstvo, dizajn ili pak restauracija starog namještaja, za umjetnicu Dejanu Kecojević iz Podgorice prepreka nema. Uživa u svakom izazovu u kojem može iskazati i znanje i kreativnost, oduševljavajući sve koji su imali priliku da vide njen rad ali i da sarađuju sa ovom talentovanom djevojkom.

Foto: Privatna arhiva

Odmalena je, kaže, umjetnost nešto što je privlačilo. Zato i ne čudi što je bira i za svoje zanimanje upisujući Fakultet za dizajn i multimediju. Ni u jednom trenutku u svoj izbor nije posumnjala a to dokazuje i konstantnim radom i idejama koje se uveliko realizuju. Iako je na spisku dosta toga što treba pomenuti u razgovoru sa Dejanom, ipak počinjemo od onoga što najviše voli – dizajna i slikarstva.

Foto: Privatna arhiva

„Još u osnovnoj školi sam pokazivala veliko interesovanje učestvujući u likovnim sekcijama, školskim izložbama, dizajniranju kalendara… Dizajn i slikanje volim podjednako, to su moja djeca i ne želim ih odvajati. Mogu sobodno da kažem da sam njihov zajednički ram“, počinje Dejana priču za FOS pojašnjavajući da u dizajnu teži jednostavnosti i eleganciji – šaljući jasnu poruku, dok sa druge strane, kroz slikarstvo iznosi emocije bojama, koristeći se raznoraznim tehnikama u zavisnosti od raspoloženja i inspiracije.

Na pitanje šta je najviše privlači u kombinaciji raznoraznih umjetničkih tehnika kojima se služi, sagovornica FOS-a nema dilemu:

„SLOBODA. Postoji ogroman broj tehnika, a svaka je na svoj način interesantna i kombinacije istih pružaju potpunu slobodu.“

Motivi kojima se bavi su raznovrsni. Zato je Instagram profil, gdje najčešće objavljuje svoje radove, prava eksplozija ideja i raj za sve istinske ljubitelje umjetnosti.

Često, kako pojašnjava u razgovoru za FOS, ima potrebu da slikom ili ilustracijom predstavi i utisak koji je na nju ostavilo neko književno djelo, mit, film, okruženje ili pak događaj iz života.

„Novi život“ starom namještaju

No, pored svoje dvije ljubavi – dizajna i slikarstva nedavno se upustila u još jedan zanimljivi poduhvat. Slikarsko platno nije bilo dovoljno veliko za sve ideje talentovane Podgoričanke pa je stoga odlučila da boje prenese i na namještaj. Tako u njenom umjetničkom kutku stare stvari dobijaju novi sjaj i opet postaju moderne i upotrebljive.

Foto: Privatna arhiva

„Raduje me ponovno davanje života starom namještaju, koji svaki ponaosob ima dušu i priču iza sebe. Naravno, ne slikam samo po starom, interesantno je u kući imati kao umjetničko djelo, unikatno oslikan komad namještaja“, kaže Dejana za FOS.

S obzirom da je nedavno počela sa realizacijom ove ideje, vjeruje i da će ljudi biti zainteresovani za restauraciju namještaja. No svakako, kaže, vrijedi pokušati i truditi se, jer će se trud kad – tad isplatiti.

Saradnja sa Brankom Otašević – Ljubavna slikovnica „Ti i Ja“

Koliko je talentovana pokazala je i tokom nedavne saradnje sa našom glumicom Brankom Otašević, a za potrebe ljubavne slikovnice „Ti i Ja“. Zanimljivi karakteri, još zanimljiviji dijalozi i stikeri na Vajberu samo su dio onoga što je proizišlo iz kreativnog kutka talentovane sagovornice FOS-a.

„Branka je došla kod mene sa idejom da bi mogle da napravimo nešto zajedno. Obje posjedujemo veliku količinu ljubavi, a cilj i jeste da preko ove slikovnice kao i mnogih budićih širimo ljubav. Zbog brzog načina života, nažalost zaboravljamo ili jednostavno nekad nemamo vremena za one male sitnice koje griju dušu. U svom ovom haosu se negdje i poremetio sistem vrijednosti“, pojašnjava Dejana za FOS naglašavajući da cijelog života teži da sačuva to veliko dijete u sebi što joj ova saradja, koju su pretvorile u igru, donekle i omogućava.

„Mislim da sa ovom slikovnicom koja je puna topline, njenim sadržajem i jednostavnim ilustracijama koje mame osmijeh možemo skrenuti pažnju na te vrlo važne sitnice. Ima mnogo posla ali uživam u ovome. Cjelokupna priča nam daje prostora i za izradu drugih proizvoda koji su vrlo simpatični za darivanje dragim ljudima, kao što su majice, posteri, rokovnici, privjesci u duhu naše knjižice. Takođe, vrlo simpatična stvar je i što sve ilustracije imamo i u obliku Viber stikera.“

Foto: Privatna arhiva

U svakoj saradnji razumijevanje i kompromis moraju da postoje, mada što se tiče konkretno rada sa Brankom Dejana kaže da se sve razvija sa lakoćom.

„Dopunjujemo jedna drugu, ideje nadolaze same od sebe, pretvorile smo sve u jednu igru. Umjetnici, nevažno kojom granom umjetnosti se bave, ma koliko su slični ili različiti, treba da razumiju i podrže jedni druge. Ko će ako nećemo mi? Mislim da Branka i ja dajemo lijep primjer“, cijeni sagovornica FOS-a.

Vjeruje da će uskoro imati priliku da svoje radove predstavi na izložbi.

Foto: Privatna arhiva

„Zavisi od količine slobodnog vremena kako bi dovršila započeto kao i od trenute situacije koju nam je donijela pandemija. U svakom slučaju bićete obaviješteni na vrijeme“, kaže Dejana.

Foto: Privatna arhiva

A dok se ideja o izložbi ne realizuje radove ove umjetnice možete pogledati ali i poručiti putem Instagram stranice @de.k.art.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još