U Kući Stojanovića održan program posvećen Živku Nikoliću

 U Kući Stojanovića održan program posvećen Živku Nikoliću

Glavni grad

Povodom obilježavanja 20 godina od smrti i 80 od rođenja Živka Nikolića, sinoć je u Kući Stojanovića održan program posvećen ovom velikom crnogorskom reditelju i stvaraocu.

O Nikolićevom djelu i stvaralaštvu govorili su Vuk Perović, filmski kritičar i Tamara Milić, psihološkinja. Sa stanovišta svoje struke, učesnici su se osvrnuli na psihološki aspekat Nikolićevih ostvarenja, recepciju djela, te na pitanje koliko je društvena stvarnost iz autorovih djela bliska crnogorskoj sadašnjici.

Publika je, kako je saopšteno iz Glavnog grada, imala priliku da pogleda i inserte iz tri Nikolićeva ostvarenja, a ovo je ujedno i prvi kulturni program koji je organizovan u Kući Stojanovića. 

Podsjećamo, Kuća Stojanovića nalazi se u Skopskoj ulici u Masilanama, a Glavni grad je adaptirao sa ciljem da bude  rezidencija za pisce i umjetike iz regiona i Evrope. Kuća porodice Stojanović – Milinka i Antonija, jedne od najuglednijih porodica XX vijeka poklon je Glavnom gradu Podgorici. Prvenstveno je namijenjen potrebama Biblioteke “Radosav Ljumović“, a čini važan segment  unapređenja kulturne ponude glavnog grada. 

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još