“Srce kulture grada” duže od pola vijeka kuca istim ritmom: KIC je već 55 godina dobra navika Podgoričana (FOTO)

 “Srce kulture grada” duže od pola vijeka kuca istim ritmom: KIC je već 55 godina dobra navika Podgoričana (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Dom omladine „Budo Tomović“ otvorio je 1965. svoja vrata mladima Titograda, uz želju da bude mjesto promocije kulture, ideja socijalizma, njegovanja tradicije i edukacije, razmjene kreativnosti i radosti kakvu donosi samo svijet umjetnosti. Ponikao na temelju najstarijeg gradskog folklornog ansambla, osnovanog 1946, Dom omladine je odmah postao rasadnik muzičkih, likovnih, književnih, filmskih i pozorišnih talenata. Danas, 55 godina kasnije, “srce kulture grada” kuca istim ritmom. KIC “Budo Tomović” mjesto je susreta, tople riječi, dobrog programa ali i kuća čija su vrata otvorena ne samo Podgoričanima već i svima koji žive kulturu.

Snežana Burzan Vuksanović (direktorica KIC-a): Foto: Vesela Radović Mišković

Programi Doma omladine kojih se Podgoričani rado sjećaju

Kako za Portal Podgorica kaže direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović, nekadašnji Dom omladine bio je tu za sve one koji su u glavnom gradu tražili svoje mjesto pod suncem i ostvarivanje umjetničkih snova u Dramskom studiju, horu Doma omladine pod dirigentskom palicom Bora Tamindžića, folklornom ansamblu pod rukovodstvom Ablaha Abdovića, Vlada Šoća, Draška Savkovića, potom Cana Đečevića, Dramskom eksperimentalnom studiju Titograd – DODEST-u, Tribini mladih, Filmskom klubu…

Foto: KIC „Budo Tomović“ – 1989. Tribina o religiji

“Tu su bili i omladinski i pionirski hor, studija recitatora Doma omladine, tamburaški, duvački i narodni orkestar, Klub pisaca, Likovna škola, Teatar poezije, Studio za ritmiku i balet, jedinstvena Škola crtanog filma. Dom omladine je organizovao raznovrsne priredbe i manifestacije: Mikrofon je vaš, Proljećnu gitarijadu, Titogradsko proljeće, Festival animiranog filma, festivale mladih pjesnika Jugoslavije ‘Majska rukovanja’, prvo FJAT-ove pa FIAT-ove, tj. festivale internacionalnog alternativnog teatra sa jedinstvenim projektima Slobodana Milatovića, Džonija Hodžića i dr, potom takmičenje recitatora,  Majske smotre,  igranke…”, pojašnjava Burzan Vuksanović dodajući da u dobrom ritmu nastavljaju i danas  kada su vrata KIC-a otvorena kako domaćim tako i regionalnim i inostaranim umjetnicima.

Foto: KIC „Budo Tomović“

“Iz nekadašnjeg Doma omladine, a današnjeg KIC-a ‘Budo Tomović’ odnjegovane su generacije umjetnika raznih profila, pokrenute brojne kultne manifestacije i festivali, a na našim scenama smo predstavljali kulture i umjetnike sa svih meridijana. Publika i umjetnici ukazuju nam povjerenje već 55 godina, kako zbog otvorenosti i dostupnosti, tako i zbog njima bliske programske i uređivačke orjentacije. Zato smo njihova dobra navika.”

Foto: KIC „Budo Tomović“ – Decembar 1989. Obilježavanje Dana oslobođenja Titograda

Od 2015. do danas programe KIC-a pratilo oko 280.000 posjetilaca

O uspjehu svjedoče i brojke. Osvrćući se na period otkad je na čelu ove institucije, naša sagovornica ne krije zadovoljstvo postignutim.

“Sa ponosom ističem da smo od 2015. do danas u KIC-u pripremili, organizovali ili pak ugostili blizu 2.000 programa koje je pratilo oko 280.000 posjetilaca! Ipak, od samih brojeva, mnogo veći značaj u slučaju funkcionisanja srca kulture grada ima kvalitet programa, projekata, raznovrsnih aktivnosti, novih ideja koje se rađaju i koje daju važan doprinos i poseban pečat razvoju kulture Podgorice i naše države. Vjerujte i mnogo razvijenije sredine ili centri kulture sa većim budžetima ne mogu se pohvaliti ovakvim rezultatima”, kaže Snežana ističući programe poput Foruma mladih pisaca KIC-a i MAKADA, kao i sve prestižniji književni festival „Literitorija”.

Foto: Foto: KIC „Budo Tomović“ (Privatna arhiva)

“Raduju me uspjesi KIC-ovog jedinstvenog Međunarodnog ljetnjeg kampa za kamernu muziku koji nije prestajao sa radom ni ove godine, a ponosom grada i države doživljavam što na scenama KIC-a već skoro 15 godina uživamo u svirci velikana kako domaće, tako i evropske i svjetske džez scene. Lijepe uspjehe bilježi i naš Festival „Stare note – novi zvuci” kojim želimo da sačuvamo od zaborava izvorne crnogorske pjesme. Moram spomenuti i generacije zadovoljnih polaznika naše Škole retorike, kursa crnogorskog ora i drugih foklkornih uzrasnih grupa najstarijeg gradskog ansambla, Radionice kreativnog pisanja, DODEST-ove škole glume, KIC-ove prepoznatljive filmske revije, promociju talentovanih slikara i fotografa, muzičke cikluse ‘Mladi talenti’, ‘Kompozitorke iz sjenke’, ‘Laureati sviraju’, festival savremenog klavira „Forte piano“ kao i novi ciklus ‘Savremena crnogorska književnost”, navodi naša sagovornica. 

KIC “Budo Tomović” rasadnik talenata

KIC je više od pola vijeka postojanja bio zamajac talentima a tako je i danas kada mnogi od njih svoje prve nastupe imaju u DOSEST-u, Multimedijalnoj ili Velikoj sali KIC-a.

Foto: Privatna arhiva

“Nekada smo bili odskočna daska brojnim muzičarima, piscima, slikarima, glumcima, filmadžijama, novinarima, među kojima su: braća Karadžić, Varja Đukić, Žarko Laušević, Jagoš Marković, Zoran Kalezić, Branka Šćepanović, Sergej Ćetković, Bojan Marović, Knez, Miloš Karadaglić, Vjera Mujović, Vesna Dedić i dr”, pojašnjava Burzan Vuksanović dodajući:

“Danas smo ponosni na naše mlade zvijezde koje su iz KIC-a krenule u osvajanje  regionalnih i svjetskih umjetničkih scena među kojima su: Vladana Perović, Darja Samofalova, Andrija Jovović, Luka i Đina Perazić, Viktor Huter, Nastasja Vojinović, Iva Kostić, Slaven Ljujić,  Filip Gavranović, Enes Tahirović,  Martin Đorđević, Sara Jovović, Maša Vujadinović, Ena Topčibašić, Jovan Aleksić, Đina Mićović, Katarina Bogićević, Katarina Radulović, Lorena Janković, Kosta Popović, Sari Šaćiri, Simo Šišević, Petra Lekić, Barbara Delać,  Luka Boljević, Jana Radičević, Nikola Ćorac, Adrijana Žolja, Anđela Janković, Filip Ćuković, Ivana Milašević, Anđela Ulićević i brojni drugi.”

KIC POP HOR kao poslovni uspjeh

Kada govori o radu KIC-a “Budo Tomović” ne može a da se ne osvrne na KIC POP hor osnovan prije nekoliko godina, a koji smatra svojim menadžerskim uspjehom.

Foto: Privatna arhiva

“Svojim poslovnim trfijumfom doživljavam koncert KIC pop hora u prestižnoj beogradskoj Kombank dvorani, povodom Dana oslobođenja Beograda prošle godine. Bez ikakve medijske podrške, uz nekoliko sponzora i prijatelja, podgorički entuzijasti su u konkurenciji sa ruskim vojnim horom ‘Aleksandrov’ koji je u isto vrijeme grmio sa Trga Republike, napunili bivši Dom sindikata i sa hiljadu i 200 ljudi u glas pjevali:  Zemljo moja, Oj đevojko drugarice, Teče Tara, Sa Ovčara i Kablara, Komandanst Sava, Uz maršala Tita…”, pojašnjava ističući da su projektoom “Bez dileme antifašizam” osvojili publiku širom regiona.

Foto: Privatna arhiva

Dobra organizacija i kvalitetna komunikacija ključ uspjeha

Temelj svake institucije jesu njeni zaposleni, a marljivi kolektiv KIC-a ne odustaje od svoje misije da se na repertoaru nađe za svakoga po nešto, a opet isključivo kvalitetno kako bi ovo mjesto uvijek sijalo istim, prepoznatljivim sjajem. Potrebno je, kaže Burzan Vuksanović, mnogo znanja, rada, ljubavi i entuzijazma kako bi uz ograničen budžet postigli rezultate.

Foto: Privatna arhiva

“Smatram da je uz profesionalnost u svakom poslu, pa i u sferi kulture, najvažnija dobra organizacija kao i kvalitetna komunikacija. To je ono čime se vodim, i što se trudim da prenesem na zaposlene.  Kao čelnici ove institucije godi mi što među njima ima kreativaca i onih koji su spremni da ‘zavrnu rukave’, ali i smeta što ima i onih kojima fali malo više posvećenosti poslu. Ipak, zajedničkim snagama uspijevali smo, skoro svakodnevno (izuzev ovog doba korone), da KIC živi 24 sata dnevno, a da se na njegovim pozornicima uporedo realizuje i po više programa. Način na koji radimo zasnovan je na iskrenoj želji da svaki program bude realizovan sa 100% uspjeha i na zadovoljstvo publike”, navodi sagovornica Portala Podgorica.

Kao većina titogradske djece i sama je rasla uz programe Doma omladine. Prošla kroz skoro sve sekcije, smotre, takmičenja do odlaska na studije. Zato je dolaskom na čelo KIC-a htjela ali i uspjela da ponovo širom otvori vrata ove kuće i realizuje nove projekte. Ne krije da je najplodnija godina bila 2018. kada je KIC imao čak 480 programa od kojih 70 premijernih, a sve to ispratilo je oko 63.000 posjetilaca.

Foto: Privatna arhiva

“Te godine Unija poslodavaca proglasila me je ‘naj menadžerkom’ u javnom sektoru Crne Gore, Dnevne novine su mi dodijelile laskavu titulu ‘Dama godine’, bila sam nominovana za 13-julsku nagradu, a KIC pop hor je za projekat ‘Bez dileme – antifašizam“ dobio prestižnu Povelju SUBNOR-a i antifašista Crne Gore za zasluge u razvoju i unapređenju antifašizma, a snimio je i prvi muzički spot za pjesmu „Bilećanka.”

Budžet KIC-a

Ova gradska institucija kulture dobijala je uvijek podršku ali je ona nekada bila veća, nekada manja, nekada sa više razumijevanja od uprave grada, nekada bez nje. Osamdesetih godina prolog vijeka, u „zlatno doba“ Doma omladine, budžet je bio i desetak puta veći nego današnji.

“Posljednjih godina, programski godišnji budžet KIC-a lagano rastao, od nekih 60 hiljada u 2015, do skoro 190 hiljada  u ovoj godini. Drago mi je da budžet raste i uvijek ću se zalagati za njegov rast, kao i za povratak žiro računa, i to u svim institucijama kulture, jer je to ulaganje u razvoj i napredak cjelokupne zajednice, jačanje njenog duha i svijesti, odnosno kvalitetniji života građana”, kaže naša sagovornica dodajući da novac jeste bitan ali ne i ključan jer su oni uz ograničena sredstva uglavnom realizovali mnogo više programa od predviđenog.

Foto: Privatna arhiva

“Dokazujemo da je novac bitan ali ne i presudan, da čovjek u kulturi mora biti vizionar, profesionalac, entuzijasta, zaljubljenik u posao, umjetnost, ljude…”

Želje…

Što se tiče stvari koje priželjkuje da uradi kada je KIC “Budo Tomović” u pitanju a za koje vjeruje da će nekada uspjeti Snežana kaže:

“KIC-u priželjkujem: renoviranu Veliku salu, novu svjetlosnu i tonsku opremu, veseliju spoljnu fasadu, moderniju biletarnicu i bife, kao i veliku pravu igranku na krovu KIC-a, kao nekad, koju sam obećala svojoj generaciji kada sam došla u KIC.”

Foto: Privatna arhiva

Rad tokom pandemije i sumiranje 2020.

Navikli da nižu samo uspjehe, u KIC “Budo Tomović” ne kriju da je pandemija poremetila brojne planove. No i uprkos tome uspjeli su da koliko-toliko izađu u susret public ii organizuju pojedine programe uz poštovanje svih propisanih mjera.

“Proljetos smo otkazali oko 50 programa. Iako smo navikli na pune sale, novo pravilo nas je uslovilo da u Velikoj sali može biti najviše 50 posjetilaca. Ipak, zadovoljni smo posjetom, jer smo vidjeli da je interesovanje publike i dalje veliko, a na žalost dešavalo se da na pojedine programe ne možemo primiti sve zainteresovane”, kaže naša sagovornica dodajući da se i u vanrednim okolnostima dokazalo da je kultura neizostavni dio života.

Foto: Privatna arhiva

“Uprkos koroni ćemo uspjeti do kraja godine da objavimo drugu monografiju povodom 55 godina KIC-a, modernizovali smo i redizajnirali sajt: www.kicpodgorica.me. Mi uvijek radimo, planiramo i spremni ćemo dočekati ublažavanje NKT mjera”, navodi Burzan Vuksanović dodajući da će iduće godine najvjerovatnije publiku uspjeti da obraduju i umjetničkom akademijom povodom 55 godina KIC-a, koju su odgodili zbog korone, a želja im je da u njoj učešće uzmu predstavici svih KIC-ovih sekcija, nekadašnje i aktuelne KIC – zvijezde, da Podgorica uživa u jednom neobičnom multimedijalnom spektaklu. 

Foto: Privatna arhiva

Takođe, posjetiocima su dužni i cjelovečernji koncert Narodnog orkestra i Folklornog ansabla KIC-a „Budo Tomović“ koji sljedeće godine proslavlja 75 godina postojanja.

Naravno, neće zaboraviti da u goste pozovu ni Boža Vreća, Amiru Medunjanin, Miška Plavog i druge umjetnike koje smo navikli da makar godišnje vidimo i čujemo u Podgorici.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja